«Μαύρη τρύπα» 545 εκατ ευρώ σε ασφαλιστικές ,εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος

Με συντηρητικούς υπολογισμούς και εφόσον εκλείψουν οι παρεκκλίσεις της υπάρχουσας νομοθεσίας για τον υπολογισμό της κεφαλαιακής επάρκειας και φερεγγυότητας, διευκρινίζοντας ότι δεν κάνουν χρήση όλες οι εταιρίες ,οι ασφαλιστικές θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια ύψους 545 εκ ευρώ, εκτιμά σε έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος .
Παρόλα αυτά, η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας, που είναι πλέον και
η εποπτική αρχή για τις ασφαλιστικές εταιρίες , αναφέρει ότι από τα....
πιστοποιημένα μεγέθη του 2010 και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου του 2011 τα εποπτικά κεφάλαια υπερβαίνουν τα απαιτούμενα κατά ένα 1δις ευρώ.
Ποσό που διαμορφώνεται με βάση τις ισχύουσες αποκλίσεις της νομοθεσίας στον υπολογισμό της κεφαλαιακής επάρκειας , που ωστόσο ,διευκρινίζεται ,δεν κάνουν χρήση όλες οι εταιρίες , αλλά μέρος από αυτές .
Επίσης η ενδιάμεση έκθεση της τράπεζας της Ελλάδος, που δημοσιοποιήθηκε χθες, για τα μεγέθη του ασφαλιστικού κλάδου διαπιστώνει ότι η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας επηρέασε αρνητικά και τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, οδηγώντας στη μείωση της παραγωγής νέων ασφαλίστρων και στην αύξηση του αριθμού των εξαγορών συμβολαίων. Παράλληλα, υποχώρησε η αξία των επενδύσεων των εταιριών, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά κρατικά ομόλογα.
Αναλυτικά τα μεγέθη της ασφαλιστικής αγοράς, σύμφωνα με την έκθεση έχουν ως εξής :
Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 72 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, 55 εκ των οποίων εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, με συνολικό ενεργητικό της τάξεως των 15 δισεκ. ευρώ. Σε όρους παραγωγής ασφαλίστρων, οι ελληνικές ανώνυμες εταιρίες κατέχουν το 89,4%, τα υποκαταστήματα τρίτων χωρών το 7,9%, τα υποκαταστήματα κρατών μελών της ΕΕ και ΕΟΧ το 2,4% και οι αλληλασφαλιστικοί συνεταιρισμοί το 0,3%.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αγοράς αποτελεί ο υψηλός βαθμός συγκέντρωσης στον κλάδο ζωής και, συγκριτικά, η διασπορά στον κλάδο ασφαλίσεων κατά ζημιών. Με βάση τα στοιχεία του 2010, στον κλάδο ασφαλίσεων ζωής, οι 5 και 10 μεγαλύτερες σε μέγεθος παραγωγής εταιρίες καλύπτουν αντίστοιχα το 71,0% και 91,7% της συνολικής παραγωγής. Στον κλάδο ασφαλίσεων κατά ζημιών οι 5 και 10 μεγαλύτερες σε μέγεθος καλύπτουν αντίστοιχα το 41,2% και 61,9% της συνολικής παραγωγής.

Το πρώτο εξάμηνο του 2011, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, τα έσοδα από πάσης φύσεως ασφάλιστρα εμφάνισαν υποχώρηση κατά 7,4%. Από τους επιμέρους κλάδους, η μείωση στις ασφαλίσεις ζωής ανήλθε σε 11,3%, ενώ στις ασφαλίσεις κατά ζημιών σε 4,5%.

Όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια, με βάση τα πιστοποιημένα μεγέθη τέλους 2010 και λαμβάνοντας υπόψη το κείμενο νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο και τις πραγματοποιηθείσες εντός του 2011 αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους 102,5 εκατ. ευρώ, τα εποπτικά κεφάλαια υπερβαίνουν τα απαιτούμενα κατά περίπου 1 δισεκ. ευρώ. Πρέπει να επισημανθεί ωστόσο ότι το ποσό αυτό διαμορφώνεται και με τη χρήση των παρεκκλίσεων που προβλέπονται από την ασφαλιστική νομοθεσία και τις οικείες ρυθμιστικές αποφάσ
Keywords
Τυχαία Θέματα