Μάχη για την έκτη δόση και μάχες εξουσίας

Σοφία Βούλτεψη

Στην τελική ευθεία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου και στον απόηχο των πολύ ενθαρρυντικών δημοσκοπήσεων για τον νέο πρωθυπουργό, στη Βουλή ξεκινά σήμερα η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Μια συζήτηση με προδιαγεγραμμένη – έστω και αν υπάρξουν μερικές εκπλήξεις – κατάληξη που, προς το παρόν, δεν δείχνει να αλλάξει την....
εικόνα αναξιοπιστίας της χώρας, που φαίνεται ότι μετά
από δύο χρόνια παλινωδιών και ασυνάρτητων φορομπηχτικών μέτρων, έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη.

Οι Ευρωπαίοι συγχαίρουν, αλλά παραμένουν επιφυλακτικοί. Το ίδιο και το ΔΝΤ. Γι’ αυτό και παραμένει στο τραπέζι η απαίτηση για υπογραφή επιστολών νομιμοφροσύνης με διαφορετικό περιεχόμενο από τον κ. Παπαδήμο, τον κ. Βενιζέλο, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων.

Αν και επισήμως όλα τα μέτρα έχουν ψηφιστεί – και επομένως δεν τίθεται ζήτημα να ληφθούν νέα – οι επιβαρύνσεις είναι ήδη πολλές και το «μεταβατικόν» της παρούσας κυβέρνησης δεν πρόκειται να μειώσει τις συνέπειες – παρά τα διθυραμβικά γκάλοπ και την (πρόσκαιρη) εικονική πραγματικότητα ευφορίας που καταβάλλεται προσπάθεια να επιβληθεί.

Και το χειρότερο: Δεν είναι καθόλου βέβαιο πως η ακολουθούμενη πολιτική θα αποδώσει, με δεδομένο ότι έχει επέλθει ο στραγγαλισμός της ελληνικής οικονομίας.

Το γεγονός δε ότι στα υπουργεία από τα οποία εξαρτάται η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα, οι επενδύσεις παραμένουν στα χέρια των ίδιων επιτελείων δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις στους τομείς αυτούς, τους μόνους οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα μακριά από τον σημερινό εφιάλτη.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία επιμένει στη δυσπιστία της και σύμφωνα με το περιοδικό Σπίγκελ, που κυκλοφορεί σήμερα το Βερολίνο, επεξεργάζεται σχέδια για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη – παρά τον εκβιασμένο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ένα μάλιστα από τα εφιαλτικότερα σενάρια που αναφέρονται, είναι να περιπέσει η Ελλάδα σε φαύλο κύκλο ανέχειας για δεκαετίες!

Σε περίπτωση δε που η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ, οι Γερμανοί ειδικοί υποστηρίζουν πως η αξία του νέου νομίσματος θα μειωνόταν δραματικά έναντι του ευρώ, ενώ το χρέος σε ευρώ θα εμφάνιζε αύξηση, η πιστοληπτική ικανότητα θα υποβαθμιζόταν και οι ελληνικές τράπεζες θα κινδύνευαν να βρεθούν χωρίς χρηματοδότηση.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με όσα μετέδιδε χθες το «Ρόιτερ΄ς», η Άγκελα Μέρκελ προωθεί την επίσπευση της μεταρρύθμισης της Συνθήκης της ΕΕ και επιθυμεί όλα τα κράτη να έχουν δώσει την έγκρισή τους μέχρι το τέλος του 2012.

Επισήμως, η αλλαγή της Συνθήκης θα αφορά στη δυνατότητα άσκησης μεγαλύτερων πιέσεων στα «απείθαρχα» κράτη, αλλά φαίνεται ότι ανοίγει η πόρτα για αποχώρηση χώρας από το ευρώ – κάτι που σήμερα δεν προβλέπεται, παρά μόνο οικειοθελώς.

Μέσα σ’ αυτό το ιδιαίτερα επικίνδυνο περιβάλλον, το ελληνικό πολιτικό σύστημα υφίσταται
Keywords
Τυχαία Θέματα