Λύνουν το χειρόφρενο στα μεγάλα οδικά έργα

Οι πιέσεις των κατασκευαστών έπιασαν τόπο αλλά το κλειδί παραμένει στις τράπεζες


• Το σχέδιο Pαγκούση και το «κραχ» των εργολάβων

Το «μνημόνιο συναντίληψης» που οδηγεί στο ξεμπλοκάρισμα για τη δουλειά των 8,7 δισ. ευρώ

Σε λύση του «γόρδιου δεσμού» της....
χρηματοδότησης των μεγάλων έργων, τω οδικών αξόνων, που η κατασκευή τους είχε σταματήσει, λόγω της διακοπής της δανειοδότησής τους από τις τράπεζες, φαίνεται ότι
καταλήγει ο νέος υπουργός Υποδομών Γιάννης Ραγκούσης.

Οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν από τους κατασκευαστικούς ομίλους που συγκροτούν τις κοινοπραξίες των εθνικών αξόνων, προεξάρχοντος του προέδρου του Άκτορα, του ομίλου Μπόμπολα, του Δημήτρη Κούτρα, φαίνεται ότι έπιασαν τόπο και οδήγησαν σε ένα «μνημόνιο συναντίληψης» που όλα δείχνουν ότι θα οδηγήσει στο ξεμπλοκάρισμα των οδικών έργων των 8,7 δις ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του κ. Ραγκούση δεν διαφέρει κατά πολύ με αυτό που είχε εκπονήσει ο προηγούμενος υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας και προβλέπει διπλή παρέμβαση. - Τη δημιουργία εγγυητικού λογαριασμού 500 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το Δημόσιο θα προκαταβάλλει 500 εκατ. ευρώ προκειμένου το ίδιο ποσό να εισφέρουν οι τράπεζες προς τους παραχωρησιούχους για να ξανά ξεκινήσουν τα έργα. - Την προείσπραξη μελλοντικών εσόδων από τα διόδια και ένα μέρος των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων, μέσω της μεθόδου της τιτλοποίησης, ώστε να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες των έργων ως τη λήξη της σύμβασης παραχώρησης.

Υπολογίζεται ότι τα έσοδα αυτά, θα ανέλθουν για όλο το διάστημα της παραχώρησης στα 20 δις ευρώ, ενώ ένα μέρος τους θα διατεθεί και για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Βέβαια, το εγχείρημα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί οι κατασκευαστικοί όμιλοι να το είδαν αρχικά με καλό μάτι, ωστόσο έχουν τις επιφυλάξεις τους.

Κι αυτό γιατί, η εφαρμογή του θα απαιτήσει και αλλαγή ορισμένων όρων των συμβάσεων παραχώρησης, αφού πλέον τα διόδια θα είναι δημόσιο έσοδο, κάτι που δεν τους αρέσει ιδιαίτερα, αφού οι σχέσεις τους με το δημόσιο, λόγω των οφειλών του προς αυτές, δεν είναι και στο καλύτερό τους σημείο και υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης.

Γι' αυτό πρέπει να διευκρινιστούν ορισμένα ζητήματα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την οριστικοποίηση της συμφωνίας διάσωσης των πέντε συμβάσεων και κατ' επέκταση της μείωσης του ύψους των διοδίων έως 30% στα ολοκληρωμένα και μέχρι 50% στα υπό κατασκευή τμήματα των οδικών αξόνων.

Το «κλειδί» στις τράπεζες

Στελέχη των κοινοπραξιών παραμένουν επιφυλακτικά καθώς, όπως εξηγούν το «κλειδί» των εξελίξεων δεν το έχουν ούτε αυτοί, ούτε η κυβέρνηση, αλλά οι τράπεζες. Όπως υποστηρίζουν οι κατασκευαστές, τα πιστωτικά ιδρύματα πιέζουν για τις εγγυήσεις αυτές, προκειμένου να ανοίξουν την κάνουλα της χρηματοδότησης.

Τα πιστωτικά ιδρύματα αποτελούν τις κύριες πηγές χρηματοδότησης των αυτοκινητοδρόμων, αφού μετέχουν με 3,3 δις ευρώ ή 38% σ
Keywords
Τυχαία Θέματα