Λουκέτα εξπρές στο Δημόσιο

Ποιοι οργανισμοί συγχωνεύονται και ποιοι καταργούνται

- Μέχρι 15 Αυγούστου θα ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο
- 90 κρατικοί φορείς καταργούνται και συγχωνεύονται
- Ποιοι άλλοι οργανισμοί μπαίνουν στο μικροσκόπιο τρόικας και κυβέρνησης
"Θερμό" καλοκαίρι προβλέπει το αναθεωρημένο Μνημόνιο με λουκέτα "εξπρές" σε....
δημόσιους
οργανισμούς και συγχωνεύσεις φορέων, ενώ χιλιάδες υπάλληλοι αορίστου χρόνου που θα χαρακτηριστούν ως πλεονάζον προσωπικό θα τεθούν σε καθεστώς "μισθωτής εφεδρείας".

Μέχρι τις 15 Αυγούστου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή νομοσχέδιο που θα προβλέπει το κλείσιμο, τη συγχώνευση ή την ενοποίηση περίπου 90 φορέων, μεταξύ των οποίων 11 μεγάλων οργανισμών που απασχολούν συνολικά 7.000 εργαζομένους. Όσοι από τους εργαζομένους στα ΝΠΙΔ αξιολογηθούν ως πλεονάζον προσωπικό θα τεθούν σε καθεστώς "εφεδρείας" και θα λαμβάνουν το 60% του βασικού μισθού τους για 12 μήνες. Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναφέρει ότι έχουν κλείσει ή συγχωνευθεί και 4.500 φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον "Καλλικράτη", ενώ μέχρι σήμερα έχουν κλείσει 77 μικροί οργανισμοί και υπηρεσίες του Δημοσίου.

Σύμφωνα με το “Έθνος του Σαββάτου” στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης θα μπουν 1.500 οργανισμοί του Δημοσίου που εποπτεύονται από υπουργεία ή ανήκουν στον τομέα της κοινωνικής προστασίας. Οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις των οργανισμών θα προβλεφθούν στον προϋπολογισμό του 2012. Την επόμενη χρονιά αναμένεται να έρθει "τσουνάμι" από λουκέτα σε δημόσιους φορείς που θα συνεχιστεί μέχρι το 2015.

Τι προβλέπεται
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου, ο οποίος είναι επικεφαλής της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής, το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός του Αυγούστου θα περιλαμβάνει 11 σημαντικούς φορείς για τους οποίους προβλέπονται τα εξής:

Αναδιάρθρωση και μείωση μεγέθους για την ΕΡΤ Α.Ε.
Διακοπή λειτουργίας και μεταφορά αρμοδιοτήτων στα εποπτεύοντα υπουργεία για την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) ΑΕ, τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) ΑΕ, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ) ΑΕ, το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) και το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ)
Συγχώνευση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων ΑΕ, της ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ και της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ
Διακοπή λειτουργίας του Ελληνικού Οργανισμού Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας ΑΕ (ΕΟΜΜΕΧ) και μεταφορά αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάποτυξης
Συγχώνευση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) με τα ερευνητικά κέντρα ΔΗΜΗΤΡΑ και ΟΠΕΓΕΠ.

Από τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε καθεστώτος εργασιακής εφεδρείας η πρώτη ομάδα υπαλλήλων αορίστου χρόνου που θα χαρακτηριστούν πλεονάζον προσωπικό των υπό κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών. Ο Εφαρμοστικός Νόμος προβλέπει για τους έφεδρους υπαλλήλους την αξιολόγησή τους από το ΑΣΕΠ με αντικειμενικά κριτήρια (τυπικά προσόντα, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.)
Keywords
Τυχαία Θέματα