Κύριε Αβραμόπουλε, η μείωση του προϋπολογισμού των Ενόπλων Δυνάμεων στην σημερινή συγκυρία είναι εσχάτη προδοσία...

Σας παραθέτω απόσπασμα της ομιλίας του μεταβατικού Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Αβραμόπουλου όπως την δημοσίευσε το Kranosgr:

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το 2012, ανταποκρίνεται πλήρως στην σημερινή συγκυρία και διαμορφώνεται κατ’ αναλογία και προς τους προϋπολογισμούς και.......
άλλων κρίσιμων τομέων της χώρας. Είναι ο προϋπολογισμός
των περικοπών, αλλά και των μεταρρυθμίσεων.

Δεν σας κρύβω, ότι είναι ιδιαίτερα άχαρος από μια άλλη πλευρά αυτός ο ρόλος. Θα έλεγα δε ότι δεν είναι καθόλου ευφυολόγημα όταν στα συγχαρητήρια πολλών συναδέλφων απαντούσα λέγοντας: «Καλύτερα να μας εύχονται καλή δύναμη, αντοχή και κουράγιο αυτές τις ώρες». Είναι άχαρος ο ρόλος.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Έχουμε διατελέσει υπουργοί κυβερνήσεων του παρελθόντος. Όταν ερχόμασταν εδώ προσπαθούσαμε αφού πρωτύτερα είχαμε διεκδικήσει να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας έχοντας εξασφαλίσει περισσότερα για τον τομέα μας. Δεν είναι έτσι τα πράγματα τώρα.

Το 2011 ο προϋπολογισμός είχε υποστεί συνολική μείωση της τάξης του 19,40%, σε σχέση με το 2010, διαμορφούμενος σε 4,9 δις ευρώ περίπου.

Για το επόμενο έτος 2012, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα ανέλθει σε 4,1 δις ευρώ, μειωμένος κατά 16,22% σε σχέση με το 2011.

Ειδικότερα:

Μειώνεται 6,15% το σκέλος των αποδοχών, διαμορφούμενες σε 2,14 δις ευρώ ή σε ποσοστό 52% περίπου του συνολικού προϋπολογισμού.

Μειώνεται 5,46% το λειτουργικό μέρος, αγγίζοντας για πρώτη φορά, μετά από αρκετά χρόνια, ποσό κάτω του 1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 23,7% του συνολικού προϋπολογισμού του Υπουργείου.

Μειώνεται 37,5% για τις προβλεπόμενες πληρωμές εξοπλιστικών προγραμμάτων, ανερχόμενες σε 1 δις ευρώ, που αντιστοιχεί στο 24,3% του προϋπολογισμού του Υπουργείου.
Το ποσό αυτό αποτελεί οροφή.

Είναι συνεπώς αντιληπτό, ότι γίνεται μια πράγματι μεγάλη προσπάθεια περιστολής των δαπανών αλλά και σπατάλης, όπου αυτή τυχόν εντοπίζεται.

Επιπλέον, θα αναζητήσουμε ενέργειες και δράσεις, με στόχο την περαιτέρω μείωση των ελαστικών δαπανών, με βάρος στους τομείς της Λειτουργίας, της Εκπαίδευσης και των Εξοπλιστικών Δαπανών.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αυτή έχει σχεδιασθεί από τα Γενικά Επιτελεία και που στη φάση αυτή μελετάται σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων, αλλά και αποδοτικότερης λειτουργίας του Υπουργείου και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από το Υπουργείο μας στις αρχές του 2012.

Θα επαναξιολογήσουμε τη συμμετοχή μας σε διεθνείς ασκήσεις-υποχρεώσεις, για να εξοικονομηθούν και από εκεί πόροι.

Στον λόγο του ο Υπουργός ανέφερε και πολλά άλλα τα οποία μπορείτε να διαβάσετε στην αρχική ανάρτηση του Kranosgr αλλά δεν με απασχολούν καθώς θεωρώ ότι όλόκληρος ο κίνδυνος για τη
Keywords
Τυχαία Θέματα