Κλειδί η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου

Στα κρατικά ακίνητα φαίνεται τελικά πως βρίσκεται το κλειδί για τη αποπληρωμή του χρέους και την αποκλιμάκωση των spreads, καθώς, όπως πιστεύει το υπουργείο Οικονομικών, η σύνδεση των ακινήτων του Δημοσίου με τα ελληνικά ομόλογα θα φωτίσει το τούνελ του χρέους.
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι, τα ακίνητα θα πωλούνται σε ιδιώτες, έναντι ομολόγων και....
όχι μετρητών. Ο επενδυτής θα αγοράζει δηλαδή, «κουρεμένα» (φθηνότερα) ομόλογα από την δευτερογενή αγορά, τα οποία
θα επιστρέφει στο Δημόσιο ως αντίτιμο του ακινήτου.

Το Δημόσιο με τη σειρά του θα τα διαγράφει στην ονομαστική τους αξία, ξεχρεώνοντας έτσι μελλοντικές υποχρεώσεις. Παράλληλα η «τεχνητή» ζήτηση ομολόγων θα αποκλιμακώσει τα spreads.

Σύμφωνα με άλλο πλάνο, τα ακίνητα αλλά και οι ΔΕΚΟ, εισηγμένες και μη, μπορούν συγκεντρωθούν υπό την σκέπη μιας εταιρίας συμμετοχών, η οποία θα εκδώσει εξασφαλισμένα ομόλογα έναντι της συνολικής περιουσίας που θα έχει, ενώ παραλλαγή αυτού του σχεδίου προβλέπει την ίδρυση τριών εταιριών holding, μίας για τα ακίνητα, δεύτερης για τις εισηγμένες ΔΕΚΟ και τρίτης για τις μη εισηγμένες, μέσω της περιουσίας των οποίων το Δημόσιο θα μπορούσε να δανειστεί, πουλώντας ή παραχωρώντας κτίρια, εκτάσεις ή υποδομές.

Η δυναμική συμβολή των ακινήτων στην αποπληρωμή του χρέους έχει τονιστεί κατ' επανάληψη από τα στελέχη της Τρόικα, τα οποία έχουν ζητήσει άμεσες ενέργειες προς την κατεύθυνση της αξιοποίησής τους.

http://news.pathfinder.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα