Κηδεύτηκε η Ελλάδα;

Κήδεψαν την Ελλάδα; Πριν μερικές ημέρες στην κομόπολη Βέβτσανι στα Σκόπια, στη διάρκεια των εκεί καρναβαλικών εκδηλώσεων, συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις παρουσίασαν φέρετρο τυλιγμένο με την Ελληνική σημαία, την οποία και έκαψαν στη συνέχεια. Μάλιστα, κυκλοφόρησε και «κηδειόχαρτο» (μόνο ως αστείο μπορεί να εκλειφθεί) στο οποίο είχαν γράψει:
«Καλά νέα».

Απρόσμενα, μετά από μακροχρόνια ενόχληση, μας άφησε ο αγαπητός μας γείτονας, πρώην τουρκική επαρχία – Ελλάδα
ή Γιουνανιστάν ή όπως αλλιώς μπορεί να ονομαστεί – στην ηλικία των 181 χρόνων.

1830 (Πρωτόκολλο του Λονδίνου) – 2011 (Χάγη).

Η κηδεία θα λάβει χώρα στο κέντρο του Βέβτσανι στις 13 και 14 Ιανουαρίου.

Οι πενθούντες: Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ, Ρωσία, Σερβία…” Μάλιστα, μεταξύ των “πενθούντων” στο κηδειόχαρτο αναγράφονται και ονόματα δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ οι οποίοι έχουν εκφράσει μετριοπαθείς θέσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας».

Δεν μπορώ να καταλάβω που το πάνε τα Σκόπια που αυτοαποκαλούνται ως «Μακεδονία» («Μαλακεδονία» μάλλον τους ταιριάζει καλύτερα), αν και το επίσημα αναγνωρισμένο όνομα τους είναι ΠΓΔΜ.

Στην πραγματικότητα το όνομα του κρατιδίου τους παλαιότερα ήταν «Βαρντάρσκα Μπανοβίνα», όπου άλλωστε υπάρχουν παλαιά έγγραφα, χάρτες και γραμματόσημα που το αποδυκνείουν. Προσωπικά πιστεύω ότι το όνομα που θα τους ταίριαζε είναι «Βουλγαρική Δημοκρατία της Βαρντάρσκα» εφόσον οι μισοί και πλέον κάτοικοι του κράτους αυτού είναι Σλάβοι, Βουλγαρικής καταγωγής, όπως πρόσφατα δήλωσε και ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας (και νυν δήμαρχος της Βουλγαρικής πόλης Μπλαγκόεβγκραντ) Λιούπτσο Γκεοργιέφσκι (και οι υπόλοιποι κάτοικοι τους είναι Αλβανοί, Έλληνες Βλάχοι (λέγεται γύρω στις 200.000), τσιγγάνοι, Τούρκοι) κ.α.

Αλήθεια, γιατί ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Βασίλειος Β επονομάστηκε «Βουλγαροκτόνος» και όχι «Μακεδονοκτόνος»;

Θέλω να θυμίσω μερικά πράγματα, που μάλλον οι Σκοπιανοί τα ξεχνάνε.

Η λέξη “Μακεδονία” είναι ελληνικής προέλευσης. Η ετυμολογία-του είναι η εξής: Ο κάτοικος της αρχαίας περιοχής “Μακεδνόν”, στα αρχαία ελληνικά λεγόταν “Μακεδνός” (π.χ., βλ. Ηροδότου Ιστορίαι, βιβλίο 1, §56: «Μακεδνόν καλεόμενον»). Η ρίζα “Μακ-” προέρχεται από το “μάκος”, τον Δωρικό τύπο του Αττικού “μήκος” (που είναι και η νεοελληνική λέξη). Με λίγα λόγια, το “Μακεδνός” σήμαινε: “ψηλός άνθρωπος”.

Το όνομα «Αλέξανδρος» γνωρίζετε τι σημαίνει; Προέρχεται από το «αλεξ» που σημαίνει «προστάτης» (βλέπε π.χ. αλεξικέραυνο, αλεξίσφαιρο κ.α.) και από το «ανήρ» (άνδρας). Δηλαδή «προστάτης των ανδρών».

Το «Φίλιππος»; Μα φυσικά σημαίνει «φίλος του ίππου (του αλόγου)».

Μήπως υπάρχουν οι λέξεις Αλεξαντρόφσκι, Φιλιππόφσκι, Βουκεφάλοφ; Όχι φυσικά, δεν υπάρχουν. Οι λέξεις αυτές (Αλέξανδρος, Φίλιππος, Βουκεφάλας κ.α.) είναι ΕΛΛΗΝΙΚΌΤΑΤΕΣ.

Μακεδών. Σύμφωνα με την παράδωση ήταν ο γιος του Αιόλου ή του Βασιλέως της Αιγύπτου Οσίριδος. (Διοδ. Ι. 18, 20). Κατά μία άλλη εκδοχή ήταν γιος του Βασιλέως της
Keywords
Τυχαία Θέματα