ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΕΤΙΑ!

Ρεπορτάζ : Χριστίνα Κοψίνη
(από την Καθημερινή)
Σε μειώσεις μισθών από 10% έως και 42% και μέχρι το όριο των κατώτατων αποδοχών που ορίζονται από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας προχώρησαν, μέχρι τις 13 Ιανουρίου του 2012, 52 επιχειρήσεις αξιοποιώντας τον θεσμό των επιχειρησιακών συμβάσεων που αναβίωσε υπό την πίεση και της τρόικας. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις αυτής της μορφής (όσες δηλαδή προβλέπουν μείωση αποδοχών) καλύπτουν 17.531 εργαζομένους... Σύμφωνα δε με
τα απολογιστικά στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που έδωσε στη δημοσιότητα ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ κ. Μ. Χάλαρης, στην πλειοψηφία τους (σε 39 περιπτώσεις) οι μειώσεις έγιναν μετά τη σύσταση των «ενώσεων προσώπων» που καλύπτουν στις μικρές επιχειρήσεις την έλλειψη σωματείων. Οι 11 από τις επιχειρησιακές έχουν υπογραφεί στην Αττική και καλύπτουν 14.457 εργαζομένους, ενώ οι υψηλότερες μειώσεις αποδοχών (έως και 42%) έγιναν στη βιομηχανία τροφίμων, στην κατασκευή μεταλλικών προϊόντων και στις εκτυπώσεις και την αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων.
Οι υψηλότερες μειώσεις αποδοχών (έως και 42%) έγιναν στη βιομηχανία τροφίμων, στην κατασκευή μεταλλικών προϊόντων και στις εκτυπώσεις.

Συνολικά, η εικόνα που αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία αναδεικνύει τη μεγάλη στροφή που έκανε η ελληνική αγορά εργασίας την τελευταία διετία, προς την ανάπτυξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Ειδικότερα, μέσα στο 2011 αυξήθηκαν κατά 73,25% οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης των προηγούμενων χρόνων που μετατράπηκαν σε ευέλικτες μορφές. Από τις 58.962 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, αυτές που μετατράπηκαν σε μερικής απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 193,06%, ενώ όσες μεταβλήθηκαν σε εκ περιτροπής αυξήθηκαν κατά 631,89% μέσα στο προηγούμενο έτος.
Αξιοσημείωτο της κατάστασης που επικρατεί είναι και το στοιχείο που αποδεικνύει την υποχώρηση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης στο σύνολο των νέων προσλήψεων. Το 2011 αντιπροσώπευαν μόνο το 58,9% του συνόλου, το 2010 αντιπροσώπευαν το 66,9% και το 2009 ήταν το 79% των νέων συμβάσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα