Κ. Χατζηδάκης: "Η Ελλάδα είναι σε οικονομικό πόλεμο και χρειάζεται εθνική πανστρατιά"

Την ανάγκη η Ελλάδα να εκπλήξει θετικά με ένα συνολικό σχέδιο που θα στηρίξουν οι πάντες και θα εξασφαλίζει την αποφυγή της χρεοκοπίας, επισημαίνει ο Κωστής Χατζηδάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στοwww.briefingnews.gr.

Χαρακτηριστικά λέει ότι είμαστε σε οικονομικό πόλεμο και χρειάζεται εθνική πανστρατιά η οποία είναι ζητούμενο παρόλο που έχει σχηματιστεί η κυβέρνηση Παπαδήμου. Επίσης
εμμέσως πλην σαφώς δεν απορρίπτει το.............
ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης Παπαδήμου υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος εξαρχής είχε υποστηρίξει ότι το κυβερνητικό σχήμα θα έπρεπε να ήταν ολιγομελές.

Σε ότι αφορά δε τα εσωκομματικά στη ΝΔ, αρνείται κατηγορηματικά ότι υπάρχουν σχηματοποιημένες ομάδες και διαμηνύει ότι ο ίδιος βάζει ψηλά την ενότητα του κόμματος και την προσπάθεια να μείνει η χώρα στην ευρωζώνη. Παράλληλα δίνει απαντήσεις για το «κούρεμα», για τη διαπραγμάτευση των μέτρων που θα συνοδεύουν τη δανειακή σύμβαση, για το χρόνο των εκλογών και για τις διαρθρωτικές αλλαγές που ζητάει η τρόικα.

ΕΡ: Δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω από τα θέματα της οικονομίας. Κύριε Χατζηδάκη πιστεύετε ότι η συμφωνία της 26ηςΟκτωβρίου αρκεί για να τελειώσει αυτή η μεγάλη περιπέτεια που έχει μπει η χώρα και ο λαός;

Απ: Η οικονομία είναι σε διαρκή κίνηση. Η Ευρώπη και ακόμα περισσότερο η Ελλάδα σε μεγάλη κρίση. Επομένως πρέπει να είμαστε σε διαρκή συναγερμό. Ασφαλώς το πρωτεύον είναι να κλείσουν οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Γι’αυτό άλλωστε και σχηματίστηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου. Η πρώτη και βασική εκκρεμότητα είναι το «κούρεμα» των ομολόγων, το PSI. Αλλά από εκεί και πέρα, τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές, έχουμε άλλα δυο μεγάλα και συνδεόμενα προβλήματα μεταξύ τους. Το πρώτο είναι το ζήτημα της ρευστότητας και το δεύτερο αυτό της εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία. Αυτά τα προβλήματα αυξάνουν την αβεβαιότητα και επιτείνουν την ύφεση και πρέπει προφανώς να αντιμετωπιστούν.

Ερ: Πάντως ο πρωθυπουργός προχθές, ο κ. Παπαδήμος, είπε ότι το 2012 θα σταθεροποιηθούν οι μισθοί και για το 2013 προέβλεψε ότι θα υπάρξει και ανάκαμψη. Έχετε την ίδια εκτίμηση;

Απ: Καθώς ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, το ποια πορεία θα έχει οποιαδήποτε οικονομία εξαρτάται από τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και από την προσπάθεια που κάνει κάθε χώρα. Για το αν θα επαληθευτούν ή όχι οι προβλέψεις ισχύει πάντα και αυτό που λέγαμε παλιά στο σχολείο ότι «εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρις». Ο καλύτερος οιωνός για την οικονομία είναι η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Εκείνο που χρειάζεται να γίνει είναι να εκπλήξουμε θετικά. Να πείσουμε τους πάντες - τις υπόλοιπες χώρες, τις αγορές, όλους που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία – ότι κάνουμε περισσότερα από αυτά που φαντάζονται εκείνοι ότι μπορούμε να κάνουμε.

Ερ: Αν από αύριο το πρωί αναλαμβάνατε ξανά καθήκοντα υπουργού Ανάπτυξης πείτε μου 3-4 πρώτες πρωτοβουλίες
Keywords
Τυχαία Θέματα