Η θέση του ΚΚΕ απέναντι στο λεγόμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα κυβέρνησης - τρόικας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ

«Η δική μας κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της Ελλάδας, των εργατοϋπαλλήλων, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, αυτών που έχουν μικρομάγαζα, της φτωχής αγροτιάς και δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις νέες ηλικίες και στις γυναίκες. Καταλαβαίνετε ότι μας χωρίζει χάος από την κόκκινη γραμμή που έχει χαράξει ο πρωθυπουργός και λίγο πολύ υποστηρίζουν και τα άλλα κόμματα «για τη σωτηρία γενικά
της Ελλάδας». Στην πραγματικότητα αυτό μεταφράζεται σε μια προσπάθεια τα δικαιώματα των εργαζομένων να.....
φτάσουν κυριολεκτικά στον πάτο, αν και δεν υπάρχει πάτος σ’ αυτά, για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ώστε να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος επενδύσεων από τα λιμνάζοντα, τα συσσωρευμένα κεφάλαια που υπάρχουν. Ένας νέος γύρος επενδύσεων με πολύ λιγότερο εργατικό δυναμικό, με εφεδρικό στρατό ανέργων που θα πιέζουν τα μεροκάματα προς τα κάτω, με εργασιακές σχέσεις, ας το πούμε, ενός σύγχρονου μεσαίωνα.

Χρόνια τώρα, την περίοδο που οι ρυθμοί της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν αυξημένοι, καλλιέργησαν αυταπάτες στους εργαζόμενους ότι απ’ αυτή την ανάπτυξη κάτι θα κερδίσουν και αυτοί. Έπεισαν ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων να πιστεύουν στην ΟΝΕ, στη σύγκλιση των μισθών, μεροκαμάτων, στη σύγκλιση επιπέδου με το ενιαίο ευρώ. Την ίδια ώρα, αυτό πια είναι ένα πιο μακροχρόνιο ζήτημα, έκαναν ορισμένες ανεβασμένες σχετικά παροχές, κατώτερες από τα δικαιώματα, αλλά ανεβασμένες, σε εργαζομένους στο δημόσιο τομέα, στις ΔΕΚΟ ή ορισμένες μικροπαραχωρήσεις σε κάποιους κλάδους εργαζομένων. Έτσι πέτυχαν να δημιουργήσουν ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα κόμματα εξουσίας, στο αστικό πολιτικό σύστημα και στο εργατικό κίνημα και πέτυχαν να κρατήσουν μακριά τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα απ’ τους εργαζόμενους του ιδιωτικού.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Δεν αντέχουν ούτε αυτές τις παροχές για την ενσωμάτωση των εργαζομένων. Χρησιμοποιούνται λοιπόν δύο βασικά επιχειρήματα. Το ένα είναι η ιδεολογική και πολιτική τρομοκρατία πέρα απ’ τους μηχανισμούς καταστολής που είναι η εξής: Ή δέχεστε να τα χάσετε όλα ή δεν θα πάρουν την α, β, γ, δ δόση. Επομένως θα γίνει στάση πληρωμών, δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Μα τα χρήματα των πακέτων δεν δίνονται στην Ελλάδα ούτε για τους μισθούς, ούτε για τις συντάξεις, ούτε πήγαν εκεί. Δίνονται για να εξασφαλιστούν οι πιστωτές και να εξασφαλιστεί η ελευθερία δράσης του κεφαλαίου.

Το δεύτερο είναι η προκλητική περιφρόνηση προς όλους εκείνους που συνέδραμαν με την ψήφο τους, στην εναλλαγή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στο κέντρο τώρα της επίθεσης, μιας βρώμικης επίθεσης, βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, οι έκτακτοι, οι λεγόμενοι ρουσφετολογημένοι, ενώ ό,τι έκαναν γι’ αυτούς το έκαναν ακριβώς για να τους προσφέρουν ασφάλεια με αντάλλαγμα την ψήφο και τώρα τους προσβάλλουν και τους θεωρούν ενόχους για την κρίση. Την ίδια στιγμή μάλιστα, μαζί και τα διάφορα παπαγαλάκια, υποκρίνονται ότι δεν μπορεί υπάλληλοι του δη
Keywords
Τυχαία Θέματα