Η στρατηγική του Αντώνη Σαμαρά

Παρά την προσπάθεια που γινόταν στο παρασκήνιο να παρασυρθεί η Νέα Δημοκρατία σε μια άσκοπη εμμονή ως προς την ημερομηνία των εκλογών, ώστε στη συνέχεια να τις επιρρίψουν την ευθύνη του αδιεξόδου, ο Αντώνης Σαμαράς κατάφερε να «αδειάσει» αυτούς που πήγαν να τον «αδειάσουν». Με έξυπνους χειρισμούς συμφώνησε με τον Λουκά Παπαδήμο
στα συμφωνηθέντα, φέρνοντας πλέον σε .....
δύσκολη θέση τον Γιώργο Καρατζαφέρη που όλο αυτό το διάστημα, άλλα έλεγε δημοσίως και άλλα έπραττε στο παρασκήνιο.

Η δήλωση του προέδρου του ΛΑΟΣ, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, αποκαλύπτει τις πραγματικές του προθέσεις. Ήθελε να φύγει και προσπαθούσε να βρει άλλοθι στη Νέα Δημοκρατία, η οποία λόγω των άστοχων παρεμβάσεων και δηλώσεων των λεγόμενων «αντιμνημονιακών» στελεχών της, έδινε επιχειρήματα στον Γιώργο Καρατζαφέρη τα οποία χρησιμοποιούσε προκειμένου να στηρίξει την αποχώρησή του από το κυβερνητικό σχήμα. Η ουσιαστική όμως στήριξη του Αντώνη Σαμαρά στη κυβέρνηση Παπαδήμου, αναγκάζει τον Γιώργο Καρατζαφέρη να αναδιπλωθεί προκειμένου να επανασχεδιάσει την έξοδό του.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ο Αντώνης Σαμαράς δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Λουκά Παπαδήμο να αμφισβητήσει τις ειλικρινείς προθέσεις του. Δεν έθεσε επιτακτικά το θέμα της ημερομηνίας των εκλογών, αν και κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να παρατηθεί πέραν του Απριλίου. Το πλέον σημαντικό από τη συνάντηση, η οποία βοήθησε να διαλυθούν οι όποιες παρεξηγήσεις είχαν δημιουργηθεί εξαιτίας «τρίτων», είναι ότι ο πρωθυπουργός κατάλαβε ότι τα προβλήματα στη κυβέρνηση δεν οφείλονται στη Νέα Δημοκρατία. Ένα μεγάλο μέρος τους οφείλεται στις εσωκομματικές διεργασίες του ΠΑΣΟΚ κι ένα άλλο στους υπουργούς του ΛΑΟΣ, για όλους εκείνους τους λόγους που αναφέρθηκαν στην αρχή του ρεπορτάζ. Ο πρωθυπουργός πείστηκε ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν επιδιώκει την πτώση της κυβέρνησης. Αλλά ταυτόχρονα κατανόησε ότι δεν είναι διατεθειμένος να παρεκκλίνει της συμφωνίας. Συνεπώς ο Αντώνης Σαμαράς στηρίζει την διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων, παρέχοντας τον χρόνο ώστε να στεφθεί με επιτυχία το «κούρεμα», αλλά και την εκταμίευση των 87 δισ ευρώ. Όλα αυτά βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα συναινέσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων, πέραν εκείνων που έχουν συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η στάση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να μη κάνει δηλώσεις μετά τη συνάντηση και να δώσει το περίγραμμα της συνάντησης με γραπτή δήλωση του Γιάννη Μιχελάκη, επιβεβαιώνει το καλό κλίμα και κυρίως το «πράσινο φως» στον Λουκά Παπαδήμο να αφεθεί απερίσπαστος να φθάσει στην ολοκλήρωση της αποστολής του. Το Μαξίμου εκτιμά επίσης το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς τοποθετήθηκε με υπευθυνότητα στο ζήτημα του νέου οικονομικού προγράμματος, κατανοώντας ότι οι χειρισμοί που πρέπει να γίνουν προϋποθέτουν σύμπνοια και συνεργασία.

Ως προς την «ανάγνωση» τώρα της τακτικής που ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς εν όψει των εκλογών, με μια πρώτη ματιά διακρίνει κανείς τα εξής:
Keywords
Τυχαία Θέματα