Η «Οθωμανία» σε ανοδική πορεία στην Τουρκία....

Ο νεοοθωμανισμός ή Οθωμανία είναι η αιτία που θα οδηγήσει την Τουρκία στην διάλυσή της.

Της Μενεξέ Τοκιάι για τους S. E. Times
Το ανανεωμένο ενδιαφέρον στην οθωμανική κουλτούρα και ιστορία ενδέχεται να σημαίνει εμπορευματοποίηση για κάποιους, μπορεί όμως να αποτελέσει και σημείο αναφοράς για την τουρκική εξωτερική και εσωτερική πολιτική.
Ένα παράδειγμα «Οθωμανίας» είναι και ο.....
ετήσιος εορτασμός της άλωσης της Κωνσταντινούπολης το 1453.


Η «Οθωμανία», το μαζικό
ενδιαφέρον σε οτιδήποτε το οθωμανικό, έχει καταστεί η νέα τάση στην Τουρκία κατά τα τελευταία χρόνια. Το φαινόμενο δε διαπιστώνεται μόνο στη δημοτικότητα τηλεοπτικών σειρών όπως «Ο μεγαλειώδης αιώνας», που παρουσιάζει τη ζωή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή και του χαρεμιού του.
Αυτό αντανακλάται και στις αυξημένες πωλήσεις βιβλίων για την οθωμανική ιστορία, σε κοσμήματα οθωμανικής τεχνοτροπίας, μουσειακές εκθέσεις, την αναπαλαίωση οθωμανικών κτιρίων και την οθωμανική καλλιγραφία.

Αν και η μεγάλη δημοτικότητα έχει και μια κάποια εμπορική διάσταση, η οθωμανική κληρονομιά της Τουρκίας μπορεί να είναι σε θέση να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για την ενεργό περιφερειακή διπλωματία της χώρας, τη διεύρυνση των αγορών και την αποτροπή των εσωτερικών διαφορών μέσα στην κοινωνία.
Σύμφωνα με τον Ζεϊνέπ Ερτούγκ, ο οποίος διδάσκει οθωμανικό πολιτισμό και ιστορία στο πανεπιστήμιο της Κων/πολης , οι κύριοι λόγοι αυτού του αυξημένου ενδιαφέροντος είναι δύο.
«Ο πρώτος λόγος είναι η αναζήτηση ταυτότητας από μια κοινωνία η οποία έχει σε μεγάλο βαθμό ενσωματωθεί στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, ενώ ο δεύτερος είναι η όψιμη μεσαία τάξη που γίνεται ολοένα πλουσιότερη και πιο περίεργη για τον αριστοκρατικό τρόπο ζωής».
Οι ειδικοί, ωστόσο, δεν θεωρούν την τάση αυτή ως εγκατάλειψη της κεμαλικής ιδεολογίας ενός κράτους το οποίο επεδίωκε, κατά τα πρώιμα στάδια της Δημοκρατικής εποχής, να διαχωρίσει τον εαυτό του από το οθωμανικό του παρελθόν. Αντίθετα, η νέα τάση αντανακλά αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο βλέπουν οι άνθρωποι την οθωμανική κουλτούρα.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Εμρέ Αλκίν του πανεπιστημίου Kemerburgaz, οι άνθρωποι διδάσκονταν μέχρι πρόσφατα ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν απλώς ένας κρατικός μηχανισμός.
«Όμως, παρά τις αναγκαστικές παραλείψεις και τις διστακτικές αναπολήσεις, κατέστη φανερό ότι η έννοια του Οθωμανισμού είναι ουσιαστικά ένας τρόπος του «ζειν», που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων, από την ενδυμασία έως τον τρόπο ζωής και από τη μαγειρική έως τα κοσμήματα και τη διακόσμηση», είπε .
Η τάση έχει κάνει περισσότερους ανθρώπους να νοιώθουν υπερηφάνεια για το οθωμανικό τους παρελθόν.
«Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι για πολύ καιρό ένοιωθαν άβολα ακούγοντας ότι το παρελθόν τους είχε κακή φήμη. Τώρα όμως είναι πολύ χαρούμενοι που μαθαίνουν ότι το παρελθόν τους δεν ήταν και τόσο άσχημο. Απεναντίας, ήταν μεγαλοπρεπές», είπε ο Ερτούγκ.
Η οθωμανική εποχή δεν μπορεί ωστόσο να εκλαμβάνεται ως
Keywords
Τυχαία Θέματα