Η μαθηματική απόδειξη της χρεοκοπίας ή πιο σωστά... Βοηθείστε τους να Φύγουν

Γράφει ο Αδαμάντινος

Πολύς κόσμος ακόμη και τώρα διερωτάται τι παίχτηκε και αν παίχτηκε κάτι με τα ομόλογα ή αν τομνημόνιο έπερεπε να γίνει. Αλλοι πάλι θεωρούν δεδομένο ότι έγινε κομπίνα διαρκείας απο την οποία η χώρα ζημιώθηκε. Στη συνέχεια θα σας αναφέρω την άποψή μου.
Θα ξεκινήσω απο μια παλαιά ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), που.....
βρήκα στο διαδίκτυο και αφορούσε τη μεταβολή τη διαδικασίας διακανονισμού τών ελληνικών
ομολόγων από T+3 σε ένα ψευτοT+10 και μετά σε Τ+3 με υποχρεωτικό διακανονισμό την τελευταία ημέρα.

Αρχικά δεν φαίνεται πολύ σημαντικό αλλά είναι η αρχή του κακού, αφού κάθε μεταβολή της ελληνικής αγοράς επηρεάζει την αγορά τών ελληνικών ομολόγων και παραγώγων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατά τη μελέτη του άρθρου παρατηρείστε τις ημερομηνίες που συνέβησαν αυτές οι αλλαγές.

1η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

19 Απριλίου 2010.

Με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα σχετικά με το ανωτέρω θέμα, η Τράπεζα της Ελλάδος, με σκοπό την πλήρη και ακριβή πληροφόρηση του κοινού, ενημερώνει ότι:

Η αγοραπωλησία τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου στη δευτερογενή αγορά μπορεί να γίνει είτε στην ΗΔΑΤ, της οποίας διαχειριστής είναι η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), είτε σε εναλλακτικές πλατφόρμες είτε εξωχρηματιστηριακά (over the counter). Την εποπτεία της ΗΔΑΤ έχει η 10μελής Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς, στην οποία εκπροσωπούνται οι βασικοί διαπραγματευτές (3 μέλη), οι μη βασικοί διαπραγματευτές (1), η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (1), το Ελληνικό Δημόσιο (3) και η ΤτΕ (2).

Ο διακανονισμός των πράξεων επί τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά, πραγματοποιείται μέσω του Συστήματος Παρακολούθησης Συναλλαγών επί Τίτλων με Λογιστική Μορφή («Σύστημα»), διαχειριστής του οποίου είναι επίσης η ΤτΕ. Το «Σύστημα», το οποίο αξιολογείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει μόνο την ευθύνη για τον ορθό διακανονισμό, σε συνεχή χρόνο (real time), των συναλλαγών χωρίς τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στους όρους τους.

Σημειωτέον ότι η πλειονότητα των συναλλαγών που καταρτίζονται και διακανονίζονται στο εξωτερικό (π.χ. στα αποθετήρια Euroclear, Clearstream κλπ) δεν εισάγεται και συνεπώς δεν εμφανίζεται στο «Σύστημα». Επίσης δεν διακανονίζονται και δεν εμφανίζονται στο «Σύστημα» οιασδήποτε μορφής παράγωγα επί ομολόγων, όπως π.χ. τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDS) επί ελληνικών τίτλων.

Για τις μη προθεσμιακές συναλλαγές (spot) που καταρτίζονται σε ορισμένη ημερομηνία (Τ) και εισάγονται στο «Σύστημα» o διακανονισμός γίνεται υποχρεωτικά το αργότερο 3 εργάσιμες ημέρες μετά την κατάρτιση της συναλλαγής (max Τ+3), όπως σαφώς ορίζει ο Κανονισμός. Για τις προθεσμιακές συναλλαγές που εισάγονται στο «Σύστημα» ο διακανονισμός γίνεται υποχρεωτικά κατά τη συμφωνημένη ημερομηνία λήξης. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις (συναλλαγές spot και προθεσμιακές) ο δ
Keywords
Τυχαία Θέματα