Η Κρήτη….. Σε ρόλο παγκόσμιου ενεργειακού παίκτη!

Το σενάριο αυτό μόνο φανταστικό δεν μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί, αφού απασχολεί επισήμως την ελληνική κυβέρνηση αλλά και διεθνείς οικονομικούς κολοσσούς.
Το νησί φαίνεται ότι αποκτά διεθνές οικονομικό και.....
πολιτικό ενδιαφέρον με σοβαρές γεωστρατηγικές προεκτάσεις.

Όλο και περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αποτελεί τη σημαντικότερη “νέα” περιοχή στην Ευρώπη και όχι μόνο, η οποία προστίθεται στην παγκόσμια ενεργειακή “σκακιέρα”. Ο λόγος; Τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου που
φέρεται ότι διαθέτει κατά μήκος της θαλάσσιας περιοχής στα νότια του νησιού.

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος, που στην Ελλάδα αγνοήθηκε τα τελευταία χρόνια, επανέρχεται και επιμένει Κρήτη κρύβει μια δεύτερη Αλάσκα σε ενεργειακά αποθέματα”.

Η ελληνική κυβέρνηση ασχολείται πλέον και επισήμως με το θέμα μετά την προχθεσινή απόφαση του υφυπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για να διεξαχθούν έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων στην Ελλάδα.

Η απόρρητη έκθεση.

Η “Ν.K.” παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα την απόρρητη μέχρι σήμερα έκθεση του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνη Φώσκολου, σύμφωνα με την οποία στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης φέρονται να υπάρχουν ανεκμετάλλευτα 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που μπορούν, όπως υποστηρίζεται, να αποφέρουν, σε βάθος 25ετίας, 302 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα!

Η εισήγηση πρόκειται να παρουσιαστεί στις 19 Μαΐου στο φόρουμ που διοργανώνει ο “Εconomist“, το εγκυρότερο οικονομικό περιοδικό διεθνώς, παρουσία του (Έλληνα ) πρωθυπουργού αλλά και διεθνών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων.

Ο κ. Φώσκολος πρόκειται να υποδείξει συγκεκριμένες περιοχές κατά μήκος της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης, στις οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει από Γάλλους και Νορβηγούς, υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «νοτίως της Κρήτης υπάρχουν 3 με 4 υπεράκτιες περιοχές που αξίζουν να γίνουν αντικείμενο έρευνας υδρογονανθράκων λόγω των μεγάλων ποσοτήτων που μπορούν να έχουν:
1) νοτιοδυτικά της Γαύδου,
2) στο νομό Ρεθύμνου (Φραγκοκάστελο-Πλακιάς),
3) στον κόλπο της Μεσαράς
και 4) νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας, λεκάνη του Ηροδότου.

Ο καθηγητής κ. Φώσκολος, που είναι και ο επίσημος ερευνητής υδρογονανθράκων της κυβέρνησης του Καναδά, επικαλείται συγκεκριμένα ποσοτικά στοιχεία για τα κοιτάσματα της Κρήτης: «Νοτίως της Κρήτης, ήτοι γύρω από τα λασποηφαίστεια, θα πρέπει να υπάρχουν αποθέματα υδρογονανθράκων, κυρίως φυσικού αερίου, της τάξης του 1,5 τρις. κ.μ. κατ’ αναλογία με το τι έχει βρεθεί στον Κώνο του Νείλου, την Κασπία Θάλασσα (κοίτασμα Shah Deniz), τη Νορβηγία και αλλού.

Νοτιοανατολικά της Κρήτης υπάρχει η λεκάνη του Ηροδότου.

Το ελληνικό τμήμα της λεκάνης θα πρέπει να έχει πιθανά αποθέματα της τάξης των περίπου 2 τρισ. κ.μ., κ
Keywords
Τυχαία Θέματα