Η ιδεολογική γύμνια της Νέας Δημοκρατίας και η αηδία της προσωπολατρίας

Γράφει ο Θωμάς Ηλιόπουλος, μέλος Ν.Δ.

Με αφορμή την απροκάλυπτη μνημονιακή στροφή της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, τις διαγραφές Χατζηγάκη και Καμμένου και την κόντρα Φαήλου - νεοφιλελεύθερων, έρχεται ξανά στην επιφάνεια ένα θέμα το οποίο η ευρύτερη βάση της Ν.Δ. συνηθίζει να το σπρώχνει κάτω απ'το χαλί.

Μιλώ για την ιδεολογική γύμνια του κόμματος που.....
υποτίθεται ότι εκφράζει την δεξιά παράταξη.

Συνηθίζουμε να οχυρωνόμαστε πίσω από προσωπολατρίες, ανάλογα με τον εκαστοτε πρόεδρο της κάθε εποχής και μας διαφεύγει η ουσία του θέματος, ότι δηλαδή η Ν.Δ. δεν εκπέμπει συγκεκριμένο μήνυμα στην κοινωνία λογω ακριβώς της απουσίας συγκεκριμένου ιδεολογικού στίγματος.

Ιδεολογική μας ασπίδα γίνονται οι λεκτικές μπαρούφες της εκαστοτε ηγεσίας και των συμβούλων της, πράγματα άνευ περιεχομένου και άνευ αξίας που λέγονται μόνο για να λέγονται.

Τι να θυμηθώ; Το ''Φιλελεύθερη Ν.Δ.'' του 1989 και τις ''Νέες Ιδέες'', λες και είναι ποτέ δυνατόν να εκφράσει ο Μητσοτάκης νέες ιδέες. Την lifestyle εκδοχή της πολιτικής του Άρη Σπηλιωτοπουλου το 2000 με το ''Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα και την θέλουμε''; Την ''Επανίδρυση του Κράτους'' του Καραμανλή το 2004 ή την ''Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου'' του Σαμαρά;

Συνθήματα κενά περιεχομένου, χωρίς κανένα νόημα, χωρίς καμία στόχευση. Με μόνο στόχο την προσέλκυση εκλογικής πελατείας.

Φυσικά, όποιος διαφωνεί, θα μου αντιτείνει ότι και το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά δεν έχει καμία ιδεολογία πλέον και δεν εκφράζει τίποτα συγκεκριμένο. Ναι, αλλά το ΠΑΣΟΚ από το 1985 και μετά δεν χρειάστηκε ξανά την ιδεολογία, την πέταξε στα σκουπίδια, διότι είχε ήδη δημιουργήσει τον στρατό των βολεμένων του που θα το ψηφίζει έως θανάτου ή μέχρι να απολυθούν από το δημόσιο. Εσύ, ως ΝΔ, που ουδέποτε έφτιαξες στρατιές γαλάζιων ταλιμπάν, τουλάχιστον ας γνωρίζεις τι αντιπροσωπεύεις. Η συνεκτική υλη του ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα η εξουσία (δεν γνωρίζω αν θα είναι κι από εδώ κι εμπρός), η δική σου ποια είναι; Και επίσης, αν ο άλλος δεν γνωρίζει που πατάει και που βρίσκεται, δεν σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να κάνεις κι εσύ το ίδιο.

Οι κομμουνιστές θα ισχυριστούν ότι πρόκειται για αστικό συστημικό πρόβλημα, και ότι ποτέ η δεξιά δεν διέθετε συγκεκριμένη ιδεολογική έκφανση, αλλά πάντα θέσεις που προκύπτουν από καιροσκοπισμό. Ότι το μόνον που την ενδιαφέρει είναι απλά η εξουσία.

Προφανώς και δεν είναι έτσι. Πέρα από τους πολυδιαφημισμένους ινστρούχτορες του μαρξισμού και της ροζ και πορτοκαλί διανόησης, η δεξιά διέθετε και διαθέτει μια τεράστια δεξαμενή σκέψης και φιλοσοφίας, και στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά. Όπως υπάρχει και μια τεράστια γκάμα θεμάτων και προβλημάτων, πάνω στα οποία η δεξιά έχει διαμορφώσει ιδεολογική πλατφόρμα και έχει χαράξει στρατηγική.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η πνευματική αναπηρία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, οι αγκυλώσεις στην έκφραση και τα κόμπλεξ που κουβαλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν πάντα, τα ανώτερα ηγετικά κλιμάκ
Keywords
Τυχαία Θέματα