Η… καθυστερημένη ανάπτυξη

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΡΑΤΣΟΣ

Από την οπτική γωνία της εθνικής κυριαρχίας η της εθνικής αξιοπρέπειας η παρουσία του κου Ράϊχενμπαχ δεν είναι τιμητική για την Ελλάδα. Από την οπτική γωνία της ανάπτυξης οι πρώτες παρατηρήσεις και οι προτάσεις του είναι ενθαρρυντικές.

Μετά από δύο χρόνια υφεσιακής στρατηγικής ,για πρώτη φορά μπαίνουν στο τραπέζι από ευρωπαίο αξιωματούχο, ουσιαστικές προτάσεις σχετικά με ....
την Ελληνική ανάπτυξη. Ο κος Ράϊχενμπαχ βγάζει στην
επιφάνεια την ανάγκη διοχέτευσης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία με προτάσεις για (επαν)έναρξη έργων και απ’ευθείας χρηματοδότησης –μέσω εγγυήσεων από το ΕΣΠΑ- στις επιχειρήσεις .

Επιτέλους, μετά από ένα χρόνο συνεχούς μείωσης του ΠΔΕ, ν’ αρχίζουν να υλοποιούνται δημόσια έργα ώστε να επαναλειτουργήσει ο πολλαπλασιαστής της οικονομίας και να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις των οποίων η προοπτική εμποδίζεται από το υπάρχον περιβάλλον ρευστότητας.

Οι ιδιωτικοποιήσεις και το project HELIOS είναι ιδιαίτερης σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για το μέλλον της Ελλάδας. Η εισροή ξένων κεφαλαίων για εξαγορά κρατικών επιχειρήσεων και για επενδύσεις –οι οποίες θ’αυξήσουν την εγχώρια προστιθέμενη αξία – θα βοηθήσουν τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Η εμπιστοσύνη μεγάλων ξένων επενδυτών προς την Ελλάδα μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων επενδυτών για το μέλλον της χώρας. Οσο απομακρύνεται ο φόβος της χρεοκοπίας και της εξόδου τόσο πλησιάζει η εμπιστοσύνη και τονώνεται η αυτοπεποίθηση .

Η «σωστή» τιμή για τις αποκρατικοποιήσεις θα καθορίσει το επίπεδο της αξιοπρέπειας και της αξιοπιστίας μας ως χώρα.

http://www.statesmen.gr/
Keywords
Τυχαία Θέματα