Η φτώχεια στις ΗΠΑ “ενώνει” τις οικογένειες

Η κρίση που μαστίζει τις ΗΠΑ έχει αναγκάσει μεγάλο αριθμό Αμερικανών να συγκατοικήσουν με συγγενείς, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη αύξηση “πολυ-γενεακών” νοικοκυριών στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Συνολικά οι Αμερικανοί που επέλεξαν τη συγκατοίκηση ανήλθαν το 2009 σε...
51,4 εκατ. άτομα, από 46.5 εκατ. το 2007.

Η ζωή σε πολυ-γενεακά νοικοκυριά φαίνεται ότι αποτελεί οικονομική σανίδα σωτηρίας για πολλούς κατοίκους των ΗΠΑ. Παρά τη μεγάλη πτώση των εισοδημάτων τους, το
ποσοστό της φτώχειας μεταξύ των ανθρώπων που έχουν επιλέξει τη συγκατοίκηση είναι σημαντικά μικρότερο από ό,τι στα άλλα νοικοκυριά – 11,5% έναντι 14,6% το 2009, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Pew Research Center.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, τα πιθανά οφέλη της συγκατοίκησης είναι πολύ περισσότερα στις ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη Μεγάλη Ύφεση (Great Recession). Το ποσοστό φτώχειας μεταξύ των ανέργων που ζουν σε πολυ-γενεακά νοικοκυριά το 2009 ήταν 17,5%, έναντι 30,3% για εκείνους που ζουν σε άλλα νοικοκυριά. Μέλη άλλων οικονομικά ευάλωτων ομάδων – όπως ενήλικοι νεαρής ηλικίας, ισπανόφωνοι και μαύροι – που έχουν επιλέξει τη συγκατοίκηση αντιμετωπίζουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά φτώχειας από τις αντίστοιχες ομάδες άλλων νοικοκυιρών.

Το 2009, 11,9 εκατ. νοικοκυριά, από 113,6 εκατομμύρια συνολικά νοικοκυριά στις ΗΠΑ, φιλοξενούσαν μέλη πολλών γενεών. Η πλειονότητα (6,9 εκατομμύρια), αποτελούνταν από δύο γενιές ενηλίκων (π.χ. νοικοκυριά με επικεφαλής έναν ενήλικα ή ενήλικο τέκνο με ένα γονέα. Περίπου 4,2 εκατ. νοικοκυριά περιελάμβαναν τρεις ή περισσότερες γενιές. Τέλος, περίπου 857.000 νοικοκυριά αποτελούνταν από δύο απομακρυσμένες γενιές – παππούς/γιαγιά και εγγόνι.

Ο αριθμός των Αμερικανών που ζουν σε πολυ-γενεακά νοικοκυριά έχει αυξηθεί από το 1980, σύμφωνα με την έρευνα του Pew Research. Οι δημογραφικές εξελίξεις, η καθυστέρηση στη σύναψη γάμων και το κύμα μετανάστευσης έχουν προκαλέσει σταθερή αύξηση του μεγέθους τους κατά περίπου 2% κάθε χρόνο κατά την περίοδο 1980 – 2006.

Στα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης (σύμφωνα με τους Αμερικανούς αναλυτές), το ποσοστό του πληθυσμού των πολυ-γενεακών νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 4,9 εκατ., ή 10,5%, από το 2007 έως το 2009. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο συνολικός πληθυσμός αυξήθηκε μόλις 1,8%. Ως αποτέλεσμα, η ομάδα πληθυσμού που ζει σε πολυ-γενεακά νοκοκυριά αυξήθηκε σε 16,7% το 2009, από 15,4% το 2007. Κύρια αιτία είναι ανεργία. Πάνω από 25% των ανέργων το 2009 είχαν επιλέξει τη συγκατοίκηση – 15.7% έκαναν το ίδιο, ενώ εργάζονταν.

http://www.postnews.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]


Keywords
Τυχαία Θέματα