Η «άλλη Ελλάδα» που μας κρύβουν

Χρήστος Προυκάκης, δημοσιογράφος
Η βραβευθείσα καθηγήτρια στο Purdue, κ. Δήμητρα Ευαγγέλου

Η είδηση πέρασε εντελώς απαρατήρητη, αν και είναι από τις λιγοστές στιγμές που η Ελλάδα προβάλλεται θετικά στο εξωτερικό. Το προεδρικό Βραβείο PECASE, απονεμήθηκε φέτος από τον ίδιο τον Πρόεδρο Ομπάμα σε δύο Ελληνίδες καθηγήτριες, ζωντανή απόδειξη ότι η χώρα μας έχει όλα τα εχέγγυα και τις εφεδρείες σε ανθρώπινο δυναμικό για να....
σταθεί στα πόδια της.

Το βραβείο είναι η κορυφαία διάκριση για νέους επιστήμονες
και οι Ελληνίδες που τιμήθηκαν με αυτό είναι η κ. Δήμητρα Ευαγγέλου, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Purdue και η κ. Φωτεινή Κατωπόδη, καθηγήτρια περιβαλλοντολόγος στους πολιτικούς μηχανικούς του Berkley.

Όπως εκτιμάται για τα πληθυσμιακά δεδομένα της Ελλάδας η επιλογή των δυο διακεκριμένων Ελληνίδων αποτελεί κορυφαία διάκριση καθώς και μια νότα αισιοδοξίας για το σκληρό παρόν και το αβέβαιο μέλλον που αντιμετωπίζουμε στο τόπο μας.

Ακολουθεί η συνέντευξη που μου παραχώρησε λίγο πριν από τη βράβευσή της, την προηγούμενη Παρασκευή, η κ. Δήμητρα Ευαγγέλου.

-Ως Ελληνίδα ποια σημασία θεωρείτε ότι έχει για εσάς και τον τόπο μας η επιλογή της επιτροπής βραβευομένων της αμερικανικής κυβέρνησης να σας συμπεριλάβει στο κατάλογο των 94 νέων ερευνητών;

Η διάκριση αυτή είναι σημαντική διότι αναδεικνύει μεν την ερευνητική δραστηριότητα καθενός βραβευόμενου αλλά αυτό με κάποια έννοια είναι το έλασσον.
Το πιο σημαντικό είναι ότι επιβραβεύει τις επιστημονικές περιοχές και τα παιδιά που θεωρούνται σημαντικά για το μέλλον των επιστημών.

Ως Ελληνίδα, αλλά και ως αποδέκτης μιας παιδείας που περνά μέσα από τη μεταπολίτευση στην Αθήνα δεν θα μπορούσα ίσως να φανταστώ πιο σπουδαία αναγνώριση για μένα, αλλά και για το εκπαιδευτικό και κοινωνικό σύστημα που καλλιέργησε σε όλους εμάς την κριτική σκέψη, την τόλμη των ιδεών και την επιθυμία για γνώση.

Στην τελετή στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών των ΗΠΑ (NSF), θα έχω την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους όσους θεωρώ πως σημάδεψαν με την παρουσία τους την πορεία μου και περισσότερο από όλους τους φορείς των ιδεών που χαρακτήρισαν την γενιά μου και υποστήριξαν τη μάθηση ως το υπέρτατο αγαθό.

Αυτό το χρωστώ συνολικά στην Ελληνική παιδεία.

-Πώς θα περιγράφατε το πλαίσιο μέσα από το οποίο το πανεπιστήμιο Purdue προσεγγίζει την εκπαίδευση των νέων μηχανικών από την αρχή έως και το τέλος των σπουδών τους και πως εσείς την υλοποιείτε;

Το πανεπιστήμιο Purdue είναι ένα από τα πιο σημαντικά πολυτεχνεία της Αμερικής και στα 150 χρόνια της ιστορίας του έχει συνδέσει το όνομα του όχι μόνο με μια σειρά από σπουδαίες ανακαλύψεις, όπως αυτή της εκπαίδευσης των αστροναυτών με το όνομα του Neil Armstrong να είναι πρώτο στην λίστα αυτή, αλλά επίσης συχνά έχει ηγηθεί εκπαιδευτικών καινοτομιών που οδηγούν στην αρτιότερη εκπαίδευση όλων των μηχανικών.

Η πρόσφατη καινοτομία στην οποία συμμετέχ
Keywords
Τυχαία Θέματα