ΓΑΠ: " Έκανα αυτό που έπρεπε, ακόμη και αν σημαίνει ότι δεν θα επανεκλεγώ"

«Σύντομα θα γνωστοποιήσω τα μελλοντικά μου σχέδια. Δεν ξέρω αν θα επιστρέψω». Αυτή είναι η ακροτελεύτια φράση της συνέντευξης που παραχώρησε στις 2 Ιανουαρίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στο αυστριακό περιοδικό Profil και στους δημοσιογράφους Gunther Muller και Robert Treichler, με το ρηθέν από τον κ. Παπανδρέου να αποτελεί απάντηση στην ερώτηση
αν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για το αξίωμα του....
πρωθυπουργού.

Το περιοδικό επέλεξε τον κ. Παπανδρέου ως «'Άνθρωπο της χρονιάς» και η συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε με δική του ερώτησή του γιατί το περιοδικό έκανε αυτή την επιλογή στο πρόσωπό του.
«Όποτε δημοσιοποιούνταν κακές ειδήσεις το 2011, βλέπαμε εσάς. Η Ελλάδα και μαζί της εσείς, ήσαστε στο επίκεντρο του προβλήματος. Αν διαλυθεί η ευρωζώνη, θα διαβάζουμε κάποτε στα βιβλία της ιστορίας ότι όλα ξεκίνησαν από την Ελλάδα, ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη. Συμφωνείτε;» εξήγησαν οι αυστριακοί δημοσιογράφοι, θέτοντας ταυτόχρονα το πρώτο τους ερώτημα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας, είπε ότι «ισχύει πως η σημερινή κρίση άρχισε από την Ελλάδα και προκλήθηκε από το φόβο των αγορών και τα διαρθρωτικά λάθη του πολιτικού μας συστήματος - και της Ελλάδας και ολόκληρης της ευρωζώνης.»
Ο κ. Παπανδρέου απεδέχθη την συνυπευθυνότητα της Ελλάδας σε ότι συμβαίνει αυτή τη στιγμή, προσθέτοντας, ταυτόχρονα, πως η κρίση στη χώρα αποκάλυψε και την αδυναμία του οικοδομήματος της ευρωζώνης, ότι ο πυρήνας της κρίσης εξετάστηκε πολύ επιφανειακά και ότι «τα βιβλία της ιστορίας θα γράφουν ότι η κρίση άρχισε από την Ελλάδα, αλλά ότι η Αθήνα δεν είναι το κέντρο της κρίσης.»
Ερωτηθείς πότε είδε για πρώτη φορά «το χάος και αναγνώρισε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας απειλεί ολόκληρη την ευρωζώνη», ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτό έγινε τον Φεβρουάριο του 2010 με τον ίδιο να συνειδητοποιεί πως «εάν δεν μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε στις αγορές ότι η Ε.Ε. προστατεύει τη χώρα μας από τη μαζική κερδοσκοπία, θα καταστραφούμε, και αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα ντόμινο που θα πλήξει και άλλες χώρες.»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι ήδη γνώριζε πως η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης, λόγω των υψηλών ελλειμμάτων και της ελλιπούς ανταγωνιστικότητας, ανέφερε ότι το σύνθημα του προεκλογικού αγώνα του 2009 ήταν «ή, αλλαγή πορείας, ή, βύθιση» επισήμανε ότι το 2009 «δεν μας ήταν απολύτως σαφές πόσο υψηλό ήταν το έλλειμμα στην πραγματικότητα» και πρόσθεσε πως «δυστυχώς οι αγορές δεν μας έδωσαν χρόνο, ώστε να υλοποιήσουμε τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις.»
Ο κ. Παπανδρέου παρομοίασε τις αγορές με «αγέλη άγριων ζώων που κινούνται ανεξέλεγκτα όταν βρίσκονται σε κατάσταση πανικού» και τις οποίες «αν δεν καταφέρεις να καθησυχάσεις θα σε ποδοπατήσουν και θα σε σκοτώσουν».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαφώνησε με την ερώτηση - τοποθέτηση του αυστριακού δημοσιογράφου «αν αναλαμβάνετε την ευθύνη για την απάτη της παραποίησης των ελληνικών οικονομικών στοιχείων εκ μέρους της Αθήνας ήδη κατά την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη» λέγοντας ότι «όταν
Keywords
Τυχαία Θέματα