Φαήλος Κρανιδιώτης: Ο δικηγόρος που εξόργισε τους «5»

Οι πρόσφατες δηλώσεις του για τον «νεοφιλελευθερισμό» άναψαν φωτιές στο «γαλάζιο στρατόπεδο», ξεσηκώνοντας την ομάδα των «5».

Βρήκε συμμάχους αλλά και ισχυρούς αντιπάλους. Κατακρίθηκε έντονα αλλά επέμεινε στις απόψεις του, οδηγούμενος και σε προσωπικές αντιπαραθέσεις. Ποιος τελικά είναι ο....
Φαήλος Κρανιδιώτης;

Όσοι τον γνώρισαν τους τελευταίους μήνες, έμαθαν για αυτόν πως είναι ένας από τους στενότερους φίλους του Αντώνη Σαμαρά. Και είναι αλήθεια. Η σχέση του προέδρου της ΝΔ, με τον Δικηγόρο Αθηνών και Πρόεδρο του Δικτύου 21, Φαήλο Κρανιδιώτη, μετρά πολλά χρόνια. Ο ίδιος είναι ακόμη, αρθρογράφος και απλό μέλος της Ν.Δ., χωρίς καμία άλλη κομματική αρμοδιότητα ή αξίωμα.

Οι προσκλήσεις που δέχεται ωστόσο συχνά από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, σπανίως περιστρέφονται γύρω από άλλα θέματα, πέρα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως.

Από λαϊκή οικογένεια

Ο Φαήλος Κρανιδιώτης γεννήθηκε το 1965 στον Κορυδαλλό από λαϊκή οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν τεχνικός υπάλληλος στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. Η μητέρα του εργάζονταν ως γαζώτρια στην Κοκκινιά. Ο ίδιος σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη, στο Α.Π.Θ. ενώ λίγο αργότερα κατετάγη εθελοντικά στις Δυνάμεις Καταδρομών, όπου υπηρέτησε επί 23 μήνες, στη 2α Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, ως έφεδρος Αξιωματικός.

Ο Οτσαλάν, ο Τρίτσης και ο Σαμαράς

Σταθμός στην επαγγελματική του πορεία ήταν σίγουρα η εμπλοκή του στην υπόθεση Οτσαλάν, το 1999, και η συνδρομή του στις αποκαλύψεις για την ατιμωτική παράδοση του Κούρδου ηγέτη, ωστόσο ίδιος είχε ξανά έρθει στο προσκήνιο χρόνια πριν, το 1986, όταν ως φοιτητής νομικής, πέταξε από το μνημείο του αγνώστου στρατιώτη, το στεφάνι που είχε καταθέσει ο τότε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και υπεύθυνος για την αρπαγή πολλών ελληνικών περιουσιών της Πόλης, Νταλάν Μεντρεντίν. στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα. Πνευματικό παιδί του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, σύντροφος του οραματιστή Αντώνη Τρίτση και πρωτεργάτης μαζί με τον τελευταίο στο ΕΡΚ (Ελληνικό ριζοσπαστικό Κίνημα), ο Κρανιδιώτης υπήρξε ακόμη στενός φίλος του Κύπριου αγωνιστή Θεόφιλου Γεωργιάδη.

Η σχέση του με τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ, είναι ίσως σήμερα, πιο καλά εντυπωμένη στους περισσότερους καθώς οι δυο άνδρες διατηρούν φιλία αλλά και συνεργασία ετών. Ο Κρανιδιώτης είναι άλλωστε ο συντάκτης της εισηγητικής έκθεσης και της πρότασης νόμου του Αντώνη Σαμαρά, με την οποία αναγνωρίστηκε το 1996 από τη Βουλή των Ελλήνων η Γενοκτονία των Αρμενίων από το τουρκικό καθεστώς.

Ο Φαήλος Κρανιδιώτης έχει ακόμη διατελέσει, επί μακρόν, νομικός σύμβουλος της Μητρόπολης των εν Ελλάδι Ορθοδόξων Αρμενίων και του Λαϊκού Κογκρέσου του Κουρδιστάν στην Αθήνα.

Το «θερμό επεισόδιο» με τους φιλελευθέρους

Τα τελευταία 24ωρα ωστόσο, το όνομα του δικηγόρου κάνει τον γύρο των ηλεκτρονικών και των έντυπων μέσων, με αφορμή τις σκληρές του δηλώσεις στην κρατική τηλεόραση για το νεοφιλελευθερισμό.

«Η βάση της ΝΔ και η συντρι
Keywords
Τυχαία Θέματα