Επιστολή ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΕΙ στην Υπουργό Παιδείας για τα επαγγεμλατικά διακαιώματα

Προς: κ. Υπουργό Διαμαντοπούλου Άννα
κ. Αναπλ. Υπουργό Γεννηματά Φώφη
κ. Υφυπουργό Πανάρετο Ιωάννη
Κοιν: Προέδρους Τ.Ε.Ι
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων (Π.Δ.) που αφορούν στα Επαγγελματικά Δικαιώματα πολλών πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. στην χώρα μας, ως......
γνωστόν εκκρεμεί ακόμα και σήμερα. Ακόμη και στις ειδικότητες που αυτά έχουν εκχωρηθεί, οι απόφοιτοι δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής στα επιμελητήρια, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα τόσο στην άσκηση του επαγγέλματος, όσο και σε άλλα θέματα (οικονομικά, ασφαλιστικά κ.α.). Είναι πλέον κοινή παραδοχή,
ότι πρέπει να δοθεί επιτέλους λύση και στη χώρα μας την ίδια ώρα που στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες παρόμοια θέματα έχουν επιλυθεί.

Ως εκφραστές της πλειοψηφίας των φοιτητών, πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα η Πολιτεία να υιοθετήσει την πάγια και διαχρονική θέση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, για «άμεση έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στις ειδικότητες που εκκρεμούν». Πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να δείξει έμπρακτα την ηθική διακυβέρνηση που επαγγέλλεται. Η ηθική τάξη δεν είναι διαπραγματεύσιμο είδος και τα Επαγγελματικά Δικαιώματα είναι πρωτίστως θέμα ηθικής τάξεως.

Πλέον έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, μετά το 2007, ότι τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι) αποτελούνται από δύο ισότιμους και παράλληλους τομείς: α) τον Πανεπιστημιακό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και β) τον Τεχνολογικό τομέα, ο οποίος αποτελείται από τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι) και την Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ).

Γίνεται έτσι εύκολα αντιληπτό ότι δεν νοείται να υπάρχουν διαφορές στις επαγγελματικές δυνατότητες που απορρέουν από τις σπουδές διπλωματούχων του ίδιου εκπαιδευτικού επιπέδου, στην ίδια μάλιστα γνωστική περιοχή. Ωστόσο στην Ελλάδα τα επαγγελματικά δικαιώματα καθορίζονται από τη συντεχνιακή επιθυμία και όχι από την παρεχόμενη γνώση.

Είναι απαράδεκτο το Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, να κωλυσιεργεί στη διαδικασία της τελικής έκδοσης των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων στους αποφοίτους, εμπαίζοντάς τους παράλληλα είτε μέσω ατέρμονης διαβούλευσης είτε με εξαγγελίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ακόμα και σήμερα απόφοιτοι ΤΕΙ που εκπαιδεύονται τέσσερα χρόνια, από καθηγητές με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα, αλλά σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία να μην μπορούν να ασκήσουν ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς και εμπόδια, το επάγγελμα που σπούδασαν!

Όλα αυτά μάλιστα, όταν το Υπουργείο με την έκδοση του Π.Δ. του 2010 εκχωρεί επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των ιδιωτικών κολεγίων, ίδια με αυτά που έχουν οι απόφοιτοι, των συνεργαζομένων με τα κολέγια, Πανεπιστημίων του εξωτερικού. Δηλαδή, όχι απλά εμφανίζονται περισσότεροι ανταγωνιστές στους αποφοίτους των Τ.Ε.Ι., αλλά έχουν και πολύ περισσότερες εργασιακές διεξόδους καθώς οι απόφοιτοι των κολεγίων έχουν δικαίωμα ισότιμης εγ
Keywords
Τυχαία Θέματα