Ένα πιστόλι, αξίας 3,3 εκατομμυρίων

Σε αντικείμενο του πόθου έχει μεταβληθεί το χαμένο πιστόλι του Νέλσον Μαντέλα

Σχεδόν μισό αιώνα πριν στην κουζίνα ενός σπιτιού, σε μία περιοχή βόρεια του Γιοχάνεσμπουργκ, έκρυψε το πιστόλι του, ο ηγέτης του

Αφρικανικού Εθνικού Συμβουλίου. Τώρα όλοι το αναζητούν...

Η ανακάλυψη του αποτελεί το σύγχρονο κυνήγι του θησαυρού σε μία φάρμα στην....
περιοχή του Λίλυσλιφ, ενός προαστίου του Γιοχάνεσμπουργκ, όπου μία κατοικία έχει ήδη κατεδαφιστεί και μία άλλη δημοπρατείται αυτές τις ημέρες στο πλαίσιο της έρευνας για την ανεύρεση του πιστολιού του Μαντέλα,
του πρώτου πιστολιού που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί στον αγώνα κατά του Απαρτχάιντ.

Η φάρμα αποτελούσε κρησφύγετο του Αφρικανικού Εθνικού Συμβουλίου στη δεκαετία του 1960. Ο Μαντέλα έθαψε το πιστόλι του το 1962, την περίοδο δηλαδή που ήταν ο αρχηγός του, μόλις δημιουργημένου, ένοπλου παρακλαδιού του εθνικού Συμβουλίου. Η υπόθεση ήρθε στο φως της επικαιρότητας, μόλις το 2003, όταν ο Νέλσον Μαντέλα επισκέφθηκε ξανά μετά από τόσο χρόνια την φάρμα και εκμυστηρεύθηκε στους συνοδούς του το περιστατικό.

«Περπατούσαμε σε μικρή απόσταση από το κεντρικό κτίριο, όταν ξαφνικά σταμάτησε και μου είπε, «βρήκες το όπλο μου;», κάτι που πραγματικά με εξέπληξε, γιατί κανείς μας δεν γνώριζε τίποτα για αυτό το όπλο», λέει ο Νίκολας Γούλπ, ο γενικός διευθυντής του Λιλυσλιφ, που τώρα λειτουργεί ως μουσείο. Όταν τα λίγα του έγιναν γνωστά, μία φρενίτιδα ερευνών έπιασε τους πάντες. Μεγάλα τμήματα του κήπου ανασκάφηκαν και μία γειτονική κατοικία αγοράσθηκε και κατεδαφίσθηκε, δίχως, όμως να βρεθεί το ημιαυτόματο πιστόλι Μακάροφ.

«Σύμφωνα με όλα όσα μου είπε, τρία είναι τα πιθανά σημεία, στα οποία θα μπορούσαμε να βρούμε ο πιστόλι», λέει ο Γούλπ. Τοα δύο βρίσκονται στην δική μας ιδιοκτησία. Άρα υπάρχει ακόμη ελπίδα να βρεθεί», προσθέτει.

Ο ιδιοκτήτης του τρίτου σπιτιού, εμφανώς υπό την πίεση των γεγονότων και των υποψηφίων δυνητικών αγοραστών, αποφάσισε να δημοπρατήσει το σπίτι, προκαλώντας το ενδιαφέρον από τοπικούς, αλλά και ξένους αγοραστές, που θέλουν αν μάθουν τι θα μπορούσε να έχει θαφτεί στο ακίνητο.

«Απογοητευθήκαμε από την απόφαση του ιδιοκτήτη, γιατί πάντοτε του λέγαμε πως θα αγοράζαμε το σπίτι του, μόλις καταφέρναμε να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα χρήματα», λέει ο Γούλπ. «Μας απαγόρευσε να έχουμε πρόσβαση σε αυτό, εκτός και αν το αγοράζαμε», προσθέτει, λέγοντας πως το ταμείο που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό δεν έχει χρήματα αι ως εκ τούτου αδυνατεί να λάβει μέρος στη δημοπρασία που θα διεξαχθεί αύριο.

Ο λόγος για τον οποίο το πιστόλι αυτό αποτελεί το αντικείμενο του πόθου των κυνηγών θησαυρών, είναι γιατί από μόνο του είναι ένας μικρός θησαυρός, αφού η αξία του αποτιμάται , τώρα, στα 3,3 εκατομμύρια δολάρια.

Το πιστόλι είχε δωρίσει στον Μαντέλα ο Αιθίοπας συνταγματάρχης Biru Tadesse, επικεφαλής του Αιθιοπικού Λαϊκού Συντάγματος στην Αντίς Αμπέμπα, όταν ο Μαντέλα είχε πραγματοποιήσει
Keywords
Τυχαία Θέματα