Εκρηκτική η κατάσταση στους Παιδικούς Σταθμούς.

του ΒΑΓΓΕΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
βρεφονηπιοκόμου

Υποκριτική και καιροσκοπική η στάση της διοίκησης του ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ.

Η νέα σχολική χρονιά που αρχίζει βρίσκει την Παιδεία στο σύνολό της σε φάση γενικευμένης αποδόμησης του δημόσιου και (τύποις) δωρεάν χαρακτήρα της. Οι ανατροπές που ξεκίνησαν προ μηνών με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων της πρωτοβάθμιας και της
δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η περιστολή της κρατικής χρηματοδότησης, η μείωση του διδακτικού προσωπικού κ.α. ήταν μόνο η.....
αρχή.

Στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου και της εφαρμογής του, οι εξελίξεις και οι αναδιαρθρώσεις σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης αποκτούν γοργότερο ρυθμό αγκαλιάζοντας και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στόχος της κυβέρνησης (μαζί με την ΝΔ και το ΛΑΟΣ που τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ) είναι η δημιουργία της «Παιδείας της Αγοράς» με πλήρη εμπορευματοποιημένα και ιδιωτικοποιημένα χαρακτηριστικά.

Σε μια εκπαίδευση, τέτοιου τύπου είναι κατανοητό ότι δεν θα έχουν όλοι την ίδια μεταχείριση, την ίδια θέση αφού τα κριτήρια θα είναι αγοραία: «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις. Κι αν δεν έχεις… δεν παίρνεις!».

Φυσικά οι αρνητικές αυτές αναδιαρθρώσεις δεν θα ήταν δυνατό ν’ αφήσουν ανέγγιχτες τις δομές της Προσχολικής αγωγής στους χώρους των Δημοτικών Παιδικών σταθμών. Οι αναδιαρθρώσεις εδώ ξεκίνησαν πολύ πιο πριν (από το 2001 με τη μεταφορά των Παιδικών Σταθμών στους δήμους) και στη συνέχεια με μοχλό τον «Καποδίστρια» και σήμερα συνεχίζονται με τον «Καλλικράτη».

Γονείς και εργαζόμενοι, αντιμετωπίζουν στους παιδικούς σταθμούς τη νέα κατάσταση με απόγνωση.

Φέτος χιλιάδες γονείς σε όλη την Ελλάδα βλέπουν τα παιδιά τους (νήπια και βρέφη ) να μένουν εκτός των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών. Ακόμη και οι τυχεροί που εξασφάλισαν μια θέση για το παιδί τους καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας τροφεία, μειώνοντας περισσότερο το πενιχρό τους εισόδημα.

Οι δαπάνες που μειώθηκαν στο «κόκκινο», η ελάττωση και η συρρίκνωση του προσωπικού κάθε ειδικότητας (και ιδιαίτερα του παιδαγωγικού), οι απολύσεις των συμβασιούχων, η παύση στις προσλήψεις, οι τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και η αύξηση του ωραρίου εργασίας κλπ, συνθέτουν μια εκρηκτική κατάσταση γενικής υποβάθμισης, παράλυσης και κατάρρευσης της προσχολικής αγωγής. Το κλείσιμο τμημάτων και οι συγχωνεύσεις παιδικών σταθμών με άλλες κοινωνικές δομές σε «κοινωφελείς επιχειρήσεις», η ανατροπή αναλογίας νηπίων-βρεφών ανά βρεφονηπιοκόμο προοιωνίζουν… επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα υπό την εποπτεία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) με επιδότηση για μικρό αριθμό γονιών και ορισμένα πενιχρά (αμφίβολα) κονδύλια από το ΕΣΠΑ και οι προσλήψεις προσωπικού για δύο μήνες(!) δεν αποτελούν ούτε «ασπιρίνη» για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση της μεγάλης μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα