Εκατομμύρια από το Κατάρ με το βλέμμα στα ακίνητα

Με επίκεντρο την ενέργεια, τις αποκρατικοποιήσεις και τις εξαγωγές πραγματοποιήθηκε επενδυτικό και επιχειρηματικό φόρουμ μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ, το δεύτερο μέσα σε μια εβδομάδα, μετά από το φόρουμ με τα Εμιράτα.
Το φόρουμ ανέδειξε ότι το Κατάρ είναι έτοιμο να επενδύσει, κυρίως στον τομέα της αξιοποίησης ακινήτων και την....
ανάπτυξη τουριστικών υποδομών, συναντώντας το αντίστοιχο ενδιαφέρον της Ελλάδας για αποκρατικοποιήσεις,
υπό τον όρο ότι θα ανοίξει ο δρόμος από τα εμπόδια της γραφειοκρατίας.
Υπάρχει επίσης πρόσφορο έδαφος για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας- το Κατάρ είναι υπερδύναμη στο υγροποιημένο φυσικό αέριο και από ελληνικής πλευράς υπάρχουν αξιόπιστες εταιρείες που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τους Καταριανούς- της βιομηχανίας τροφίμων, καθώς και του τομέα της υγείας, που αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τη Ντόχα.
Τις εργασίες του φόρουμ άνοιξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία της διοργάνωσης στο Λαγονήσι.
Ελλάδα και το Κατάρ είναι σήμερα έτοιμες να συνεχίσουν και να ενισχύσουν την οικονομική τους συνεργασία", δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
"Δίνοντας το πλαίσιο της συνεργασίας", προσέθεσε ο κ. Πάγκαλος, "πιστεύουμε ειλικρινά ότι οι χώρες αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και γιατί έχουν γίνει μεγάλοι επενδυτές και προωθούν την υψηλή τεχνολογία".
Μεταξύ άλλων, ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε, από το βήμα του φόρουμ και στα προβλήματα που υπήρξαν στο παρελθόν στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, δεχόμενος μάλιστα ότι για τις παρερμηνείες ή περιπλοκές που υπήρξαν, το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης φέρει η δική μας πλευρά. Αλλά, πρόσθεσε, δεν μένουμε σ' αυτά και η συνεργασία μπορεί να συνεχιστεί και να ενισχυθεί.
Μάλιστα, κλείνοντας τον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του από το βήμα του φόρουμ, ο κ. Πάγκαλος, "συνέστησε", με παιγνιώδη διάθεση, στον υπουργό Οικονομικών του Κατάρ, που βρίσκεται στην Ελλάδα εν μέσω περιοδείας προς αναζήτηση επενδύσεων, να "μην εμπιστεύεστε πάντα τους συμβούλους, γιατί μπορεί να σας στέλνουν σε "λάθος" προορισμούς, επιδιώκοντας…να σας πάρουν τη θέση".
Καμάλ: Είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε
Ο υπουργός Οικονομικών του Κατάρ, Γιουσέφ Καμάλ, ο οποίος ηγήθηκε της αντιπροσωπείας της χώρας του, ανέδειξε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τους Έλληνες επιχειρηματίες, δίνοντας το σχεδιάγραμμα της στρατηγικής που ακολουθεί το Εμιράτο.
Μία δέσμη ευκαιριών προκύπτει από τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου στη Ντόχα το 2022, για την προετοιμασία του οποίου το Κατάρ είναι διατεθειμένο να δαπανήσει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές.
Η στρατηγική που ακολουθεί το Εμιράτο, η οποία προσβλέπει στη διαφοροποίηση της οικονομίας της χώρας, για να είναι έτοιμη για την μεταπετρελαϊκή εποχή, δίνει προτεραιότητα στην εκπαίδευση και την υγεία. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Καμάλ ότι σε ορισμένους τομείς της εκπαίδευσης- η οποία ακολουθεί τα πρότυπα
Keywords
Τυχαία Θέματα