Εις το επανιδείν…

Με μια λιτή και κοινή ανακοίνωση η ΚΑΕ Παναθηναϊκός και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς κοινοποίησαν τη λύση της 13χρονης συνεργασίας τους, σε φιλικό επίπεδο. Η διοίκηση δεν αποχαιρετά τον Ζοτς και ο ίδιος κρατάει σε ξεχωριστό μέρος της καρδιάς και του μυαλού του το .....
τριφύλλι.

Ο κορυφαίος Σέρβος Ευρωπαίος προπονητής,
πρωτοήρθε το 1999 στους πράσινους έχοντας ήδη 3 ευρωπαϊκά τρόπαια στο παλμαρέ του (Παρτιζάν 1992, Μπανταλόνα 1994, Ρεάλ 1995). Με τον Παναθηναϊκό άρχισε από την 1η χρονιά να μετρά πρωταθλήματα, συνολικά 11(2000, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011) και εφτά Κύπελλα (2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2012).

Την 1η χρονιά κατέκτησε με την ομάδα και την Εuroleague. Στο Final 4 της Θεσσαλονίκης, ο Παναθηναϊκός έφτασε στην κορυφή. Νίκησε στον τελικό την Μακάμπι Τελ Αβίβ με σκορ 73-67 και επί της ουσίας άλλαξε επίπεδο την ελληνική ομάδα. Ήταν η αρχή της «χρυσής» εποχής και της αυτοκρατορίας του Παναθηναϊκού εντός και εκτός συνόρων.

Το 2002 στη Μπολόνια ο Παναθηναϊκός του Ζοτς κατέκτησε την πιο «καρυδάτη» Ευρωλίγκα όλων των εποχών. Μέσα στο «σπίτι» της πανίσχυρης Κίντερ που είχε στο ρόστερ της παίκτες σαν τον Τζινόμπιλι, τον Άντερσεν, τον Σμόντις, τον Γιάριτς και τον Ριγκοντό, πάτησε πάνω στον τίτλο του αουτσάιντερ που του έδιναν όλοι και έφτασε στον θρίαμβο, παίρνοντας την προπονητική ταυτότητα του Ετόρε Μεσίνα. Από τότε άρχισε να γίνεται ο εφιάλτης του Ιταλού κόουτς, …αλλά και της γυναίκας του!

Ακολούθησαν, τα πιο πρόσφατα στη μνήμη μας. Το 2007 στην Αθήνα η επικράτηση επί της ΤΣΣΚΑ του Παπαλουκά. Το 2009 η νίκη, κόντρα στη ίδια ομάδα, στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, το Βερολίνο. Το 2011 απέναντι πάλι στην Μακάμπι και ενώ είχε αφήσει εκτός final four την οικοδέσποινα Mπαρτσελόνα.

Σε όλη αυτή την πορεία, οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι δεν τον έμαθαν στα… «όχι»!

Ό, τι και να ζητούσε ο Σέρβος τεχνικός για να ενισχύσει την ομάδα, σχεδόν πάντα το είχε… Μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ φόρεσαν την πράσινη φανέλα. Υπό τις οδηγίες του «Ζοτς» ήταν υποχρεωμένοι να βάζουν το «εγώ» κάτω από το «εμείς». Αυτό ήταν μία από τις βασικές αρχές της ομάδας που έφτιαξε ο Ομπράντοβιτς. Παίχτες όπως ο Μποντιρόγκα, ο Ρέμπρατσα, ο Κάτας, ο Κουτλουάι, ο Μίντλετον, ο Πέκοβιτς, ο Μπατίστ αλλά και Έλληνες όπως ο Αλβέρτης, ο Παπαδόπουλος, ο Φώτσης, ο Τσαρτσαρής, ο Διαμαντίδης, ο Σπανούλης, ο Καλάθης, ο Καϊμακόγλου, ο Βουγιούκας και άλλοι, πειθάρχησαν στις εντολές του, ακολούθησαν τις οδηγίες του και βελτιώθηκαν ως καλαθοσφαιριστές!

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι ο κορυφαίος προπονητής που πέρασε από τον πάγκο του Παναθηναϊκού. Ο πιο πετυχημένος τεχνικός ελληνικής ομάδας. Αυτός που δημιούργησε πανικό και κόμπλεξ στους αντιπάλους του, αυτός που συνεπήρε τους οπαδούς του τριφυλλιού και τους απογείωσε συναισθηματικά. Μετά από 13 χρόνια οι δρόμοι χωρίζονται. Κανείς στον σύλλογο δεν θα ξεχάσει όμως όλα όσα πρόσφερε!

Σ’ ευχαριστούμε «Ζότς»! «Εις το επανιδείν»!!!
<
Keywords
Τυχαία Θέματα