Δύο κόμματα μη εξουσίας

Του Μενέλαου Τασιόπουλου

Σε όλες τις προηγούμενες δεκαετίες χαρακτηρίζαμε τα δύο μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., ως κόμματα εξουσίας.Τώρα πλέον όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ούτε μεγάλα είναι, αλλά ούτε εξουσίας μετά την παραχώρηση της διακυβέρνησης στους Γερμανούς και την τρόικα, με τη ψήφιση του Μνημονίου
2 από 199 βουλευτές.

Οι εκλογές που....
έρχονται, θα είναι οι πρώτες μιας νέας εποχής. Δεν θα διαμορφώσουν τις συνθήκες της μετά την μεταπολίτευση περιόδου, που δεν γνωρίζουμε ακριβώς πως θα διαρθρωθεί, με δεδομένη την έωλη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά και τις συνθήκες πλήρους ρευστότητας και αδιεξόδου για την ίδια τη δομή της ευρωζώνης.

Οι εκλογές που έρχονται θα δείξουν το τέλος του διπολισμού και των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Αυτά έχουν ήδη συμβεί, από τα τέλη Νοεμβρίου, με την συγκρότηση τηςκυβέρνησης Παπαδήμου, αλλά δεν έχουν διαπιστωθεί και εμπεδωθεί μέσα από την κάλπη. Ας μην αγνοούμε το γεγονός ότι οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, συνέβησαν το φθινόπωρο του 2009. Έναν …αιώνα πριν δηλαδή σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.

Ένα σε συσκευασία δύο

Στην παρούσα φάση και αν κρίνουμε στη βάση των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που έχουν καταγραφεί, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., έχουν πάψει να είναι μεγάλα κόμματα. Ακόμη και με αναγωγές, έχουν χάσει τη δύναμή τους και την εμπιστοσύνη της συντριπτικής μερίδας της κοινωνίας. Σχηματικά και τα δύο μαζί , στην επόμενη βουλή θασυγκεντρώνουν την εκλογική δύναμη του ενός. Περίπου στο 40-45%.

Επίσης έχουν ήδη χάσει όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα την εξουσία τους. Η εκτελεστική εξουσία της χώρας έχει ήδη παραχωρηθεί, με τον πλέον θεσμικό και επίσημο τρόπο και με πολλές ασφαλιστικές δικλείδες στην τρόικα, την Ευρώπη, το Βερολίνο. Η Ελλάδα έχει χάσει το αυτοδιοίκητο και ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ. την δυνατότητα διακυβέρνησης της χώρας.

Κυβερνήσεις χωρίς εξουσία

Πολύ συγκεκριμένα και για όσο η Ελλάδα θα μένει εντός της ευρωζώνης, με την εφαρμογή των Μνημονίων οι κυβερνήσεις απλά θα προσυπογράφουν την νομοθεσία που ήδη μέσα στις επόμενες δέκα μέρες θα έχει προκρίνει με «κομματική πειθαρχία» , το περιορισμένη αρμοδιότητας Ελληνικό Κοινοβούλιο.
80 μέτρα στην εφαρμογή του Μνημονίου 2, που διαμορφώνουν την απόλυτη εκτροπή από το σύνολο του νομικού πλαισίου λειτουργίας της χώρας, με τον Συνταγματικό της χάρτη, στο άρθρο 120, πλέον σε ισχύ.

Η κυβέρνηση που θα προκύψει, όποια και αν είναι η διάρθρωση και η δομή της, άσχετα με το ποιος θα είναι πρωθυπουργός θα είναιεφαρμοστική των οδηγιών και των δεσμεύσεων της τρόικας, της ηγεμονικής υπερδομής του Βερολίνου και απολύτως και κυρίαρχα, επιβλεπόμενη και ελεγχόμενη, όχι από τον επόμενο πρόεδρό της και πρωθυπουργό, αλλά από την task force του Ράϊχενμπαχ, αλλά και τους «γκαουλάιτερ» που θα προστεθούν, μεαποφασιστικές αρμοδιότητες, στα υπουργεία, τους δημόσιους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες, ακόμη και τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν ανακεφαλαιοποιούν
Keywords
Τυχαία Θέματα