Διολισθαίνει επικίνδυνα το Χρηματιστήριο

Ακόμα μία συνεδρίαση που επιβεβαίωσε την συναλλακτική απαξίωση και την εικόνα «εθνικής απομόνωσης» που εδώ και καιρό επικρατούν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο και την Πέμπτη αγνόησε επιδεικτικά τον θετικό βηματισμό των μεγάλων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων και έκλεισε τον Γενικό Δείκτη σε νέα χαμηλά 14 ετών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να προσδιορίζεται στις.....
27/3/1997 (1295,37 μονάδες)!

Εξαιρετικά ανήσυχοι, οι περισσότεροι αναλυτές που έχουν την «διαστροφή» να ασχολούνται ακόμα με την
τεχνική εικόνα του Χ.Α. επισημαίνουν ότι ο Γενικός Δείκτης προσεγγίζει επικίνδυνα το ψυχολογικό όριο των 1300 μονάδων, καθοδική διάσπαση του οποίου δεν αποκλείεται να φέρει ένα ακόμα «sell off», ανεβάζοντας στροφές στην μακροχρόνια πτωτική τάση και ωθώντας τον Γενικό Δείκτη προς την επόμενη στήριξη των 1249 και 1205 μονάδων.

Για να σημειωθεί ουσιαστική αλλαγή και έξοδος από το μακροχρόνιο πτωτικό κανάλι, πρέπει να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1.500 μονάδων.

Μάλιστα, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν μεσολαβούσαν και οι τελικές δημοπρασίες (έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τον τίτλο της Coca-Cola) που ανέσυραν τον Δείκτη από τα χαμηλά ημέρας και τον έκλεισαν περίπου 8 μονάδες ψηλότερα.

Από το ταμπλό του 20άρη, το πάλεψαν Εθνική (αν και προς το τέλος βρέθηκε υπό πίεση, υποχωρώντας μέχρι τα 4,68 ευρώ για να επανέλθει με θετικό πρόσημο μέσω των δημοπρασιών) και ΟΠΑΠ που απέσπασαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών. Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Motor Oil, ενώ σχετικές αμυντικές διαθέσεις επέδειξαν οι Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος.

Καθίσταται πασιφανές ότι και οι τελευταίοι αγοραστές είναι απόλυτα απογοητευμένοι και δεν βρίσκουν το παραμικρό έρεισμα προκειμένου να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις (πλην ίσως την υπερπουλημένη εικόνα που παρουσιάζουν αρκετοί τίτλοι), ενώ οι περισσότερες προσπάθειες αποδεικνύονται παγίδες, δημιουργώντας εγκλωβισμούς ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Δυστυχώς στην παρούσα φάση, η Ελληνική Αγορά εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από πολιτικές αποφάσεις και όσες παίρνονται μέχρι τώρα μόνο εκνευρισμό και απογοήτευση προκαλούν.

Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, όσα χαρτοφυλάκια διαθέτουν αυξημένη ρευστότητα και παραμένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς θέλουν πραγματικές ειδήσεις και όχι εκτιμήσεις και προσδοκίες που έχουν επανειλημμένως διαψευστεί, προκειμένου να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις.

Συμπερασματικά, μέχρι να έλθει το πραγματικά θετικό «σοκ», στο μόνο που μπορεί ελπίζει η Αγορά είναι να αγοράζει χρόνο, κάτι στο οποίο αποδεικνύεται εξαιρετικά ικανή και η ελληνική κυβέρνηση που κατορθώνει να μεταθέτει για αργότερα όλες τις αποφάσεις που μπορεί να έχουν σημαντικό πολιτικό κόστος.

Έτσι, σύμφωνα με την άποψη και πολλών επαγγελματιών του χώρου, η Αγορά θα συνεχίσει να διολισθαίνει, μέχρι την στιγμή που θα κληθεί να αξιολογήσει σημαντικές αποφάσεις και εξελίξεις. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγο
Keywords
Τυχαία Θέματα