«Τέρμα η ανοχή, πάρτε μέτρα τώρα»

«Ξεχάστε την επιμήκυνση, πάρτε μέτρα τώρα», είναι το περιεχόμενο του αυστηρού μηνύματος του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, που μετέφερε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Λουκάς Παπαδήμος στην ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα
«Νέα».

Ο κ. Παπαδήμος, ο οποίος είχε μεταβεί στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη ως απεσταλμένος του....
πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέναντι στην Ελλάδα, μετέφερε στον πρωθυπουργό, σύμφωνα με έγκυρες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, μια ιδιαίτερα δυσοίωνη εικόνα για την Ελλάδα που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στην κεντρική τράπεζα και προφανώς και στην ευρωζώνη.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι τα περιθώρια ανοχής για την Ελλάδα στενεύουν και η περίοδος των επαίνων και των ευσήμων για την προσπάθεια που κάνουμε ως χώρα έχει περάσει. Και πως τελεί υπό αμφισβήτηση ακόμα και η καταβολή της 5ης δόσης του δανείου, που είναι προγραμματισμένη να δοθεί στην Ελλάδα στα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα «Νέα», ο κ. Παπαδήμος φέρεται επίσης να μετέφερε στην κυβέρνηση την άποψη του κ. Τρισέ, αλλά και μιας σειράς στελεχών, μελών του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως οι κ. Γιούργκεν Σταρκ και Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει αμέσως στις αποκρατικοποιήσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί και επίσης «να κάνει κάτι θεαματικό για να πείσει ότι παραμένει σταθερή στην απόφασή της να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να εφαρμόσει το μνημόνιο».

Δεν έγινε γνωστό αν οι συνομιλητές του κ. Παπαδήμου προσδιόρισαν τι ακριβώς θα ήταν αυτό το θεαματικό που θα μπορούσε να τους πείσει ότι η Ελλάδα παραμένει σε καλό δρόμο, όμως η ένταση με την οποία άνοιξε η συζήτηση για πιθανές απολύσεις στον δημόσιο τομέα δείχνουν πως μια τέτοια επιλογή θα μπορούσε να λειτουργήσει κατευναστικά απέναντι στις... άγριες διαθέσεις που δείχνει πλέον σύσσωμη η Ευρώπη για την Ελλάδα.

Μετά το τετ-α-τετ του πρωθυπουργού με τον κ. Παπαδήμο, ο οποίος σημειωτέον έχει οριστεί εδώ και κάποιους μήνες σύμβουλος του κ. Παπανδρέου, συγκροτήθηκε κλειστή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στη διάρκεια της οποίας έγινε διεξοδική συζήτηση για την κατάσταση στην ελληνική οικονομία.

Αν και η κυβέρνηση επιχείρησε να κρατήσει μυστικό το περιεχόμενο της συζήτησης μεταξύ των τριών ανδρών, συνεργάτες του κ. Παπανδρέου ανέφεραν αργότερα ότι τη σύσκεψη απασχόλησε και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2012 - 2015, το οποίο η κυβέρνηση καταρτίζει με πυρετώδεις ρυθμούς υπό την εποπτεία της τρόικας, γράφει η εφημερίδα.

Από το πόσο σύντομα θα ολοκληρωθεί η κατάρτιση του προγράμματος θα εξαρτηθεί και αν το υπουργικό συμβούλιο θα συγκληθεί την προσεχή Δευτέρα ή την Τρίτη. Είναι γνωστό ότι από τον χρόνο σύγκληση
Keywords
Τυχαία Θέματα