Δίκες εξπρές, σε χρόνο - ρεκόρ η έκδοση των διαζυγίων

Μεγάλες αλλαγές στον χώρο της δικαιοσύνης επιφέρει το πολυνομοσχέδιο που θα τεθεί την επόμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση, με στόχο -για μία ακόμα φορά- τη ριζική επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης.

Τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου περιλαμβάνουν σύστημα «fast track» σε........
δίκες για στρατηγικές επενδύσεις, αποτελεσματικότερη εξιχνίαση οικονομικών εγκλημάτων, ταχύτερη και απλούστερη έκδοση διαζυγίων, άμεση εφαρμογή της κρίσης των ανωτάτων δικαστηρίων σε «πιλοτικές δίκες» από τα χαμηλότερα δικαστήρια, επέκταση των «πιλοτικών
δικών» σε συνταξιοδοτικά κ.λπ., επέκταση του ωραρίου των δικαστηρίων (από τις 3 στις 5 μ.μ.).

Ταυτόχρονα, προβλέπονται ανάμεσα σε άλλα δίκες-εξπρές για εργατικές και οικογενειακές διαφορές, ασφαλιστικά μέτρα, ταχύτατες διαδικασίες για αναγκαστικές εκτελέσεις - κατασχέσεις, διαταγές πληρωμής και προσωρινές διαταγές όπως και ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης με ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων.

Την ίδια στιγμή, περιορίζεται σημαντικά ο κύκλος των κακουργημάτων σε πολλά αδικήματα (απάτη, απιστία, υπεξαίρεση κ.λπ.) για όσες υποθέσεις ασκηθεί δίωξη μετά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου (στις εκκρεμείς υποθέσεις παραμένει ο κακουργηματικός χαρακτήρας), αφού τα χρηματικά όρια του παράνομου οφέλους και της παράνομης βλάβης πάνω από τα οποία ένα αδίκημα χαρακτηρίζεται κακούργημα, αυξάνονται θεαματικά όπως παράδειγμα στην απάτη, όπου το όριο από 150.000 πάει στις 500.000.

Για να μην εξαφανίζονται κατηγορούμενοι όταν διαφωνούν ανακριτής - εισαγγελέας για την προφυλάκισή τους (π.χ. Μ. Ψωμιάδης), τα δικαστικά συμβούλια θα λύνουν αυθημερόν τη διαφωνία με κράτηση του κατηγορουμένου.

Οι προφυλακίσεις επεκτείνονται και σε πλημμελήματα, όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός παθόντων, αδικήματα κατ' εξακολούθηση, στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης. Παρατηρώντας ότι η δικαιοσύνη βουλιάζει, ότι υπάρχουν κακή, αναχρονιστική δικονομία, φαινόμενα αρνησιδικίας, αλλά και ότι οι επενδυτές αποθαρρύνονται γιατί χρονίζουν στα δικαστήρια υποθέσεις που τους αφορούν, ο Μ. Παπαϊωάννου υποστήριξε ότι το πολυνομοσχέδιο επιφέρει σε πολλά σημεία τομές που θα επιτρέψουν πολλές διαδικασίες να «τρέξουν».

Ανάμεσα στα νέα μέτρα ξεχωρίζουν τα ακόλουθα:

Ειδική 13μελής σύνθεση υπό τον πρόεδρο ΣτΕ που επιλέγεται από την Ολομέλεια ΣτΕ, θα εκδικάζει ταχύτατα υποθέσεις στρατηγικών επενδύσεων.

Ανώνυμες καταγγελίες αρχειοθετούνται (πλην εξαιρετικά σοβαρών), καταργείται η υποχρεωτική προκαταρκτική εξέταση σε πλημμελήματα, αρχειοθετούνται αβάσιμες μηνύσεις για να περιοριστούν οι 750.000 που υποβάλλονται πανελλαδικά ετησίως (στην Αθήνα 330.000).

Συγκροτούνται ειδικές επιτροπές για να λύνονται από τη Διοίκηση (κρατική μηχανή) αμφισβητήσεις σε πληθώρα θεμάτων (περιβαλλοντικών, δασικών, συνταξιοδοτικών κ.λπ.) πριν φθάσει κάποιος στα δικαστήρια.

Προωθείται η δικαστική μεσολάβηση για γρήγορη επίλυση των ιδιωτικών διαφορών.

Τα συναινε
Keywords
Τυχαία Θέματα