"Πέταξαν" 550.000 ευρώ από το ταμείο της ΕΑΣ Λάρισας

Υπόθεση υπεξαίρεσης της τάξεως των 550.000 ευρώ περίπου, «έσκασε» στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, μετά από ολοκλήρωση διαδικασίας εσωτερικού ελέγχου. Μετά τον εντοπισμό της υπόθεσης η Ένωση έχει ήδη αναθέσει σε εταιρία ορκωτών-λογιστών να προχωρήσει σε ειδικό διαχειριστικό έλεγχο, ενώ προτίθεται να κινήσει και.............
τις ανάλογες νομικές διαδικασίες.
Ο πρόεδρος της Ένωσης, Σπύρος Τσικρίκας, από την πλευρά του, υπογραμμίζει με έμφαση ότι η βούληση της διοίκησης και της δεύθυνσης για διαφάνεια είναι δεδομένη.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η υπεξαίρεση έγινε «σταδιακά»
από το 2004 μέχρι και το 2011 με την αφαίρεση ποσών τα οποία έβγαιναν από το ταμείο λίγα-λίγα.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης, φέρεται ότι βρίσκεται ο κεντρικός ταμίας της Ένωσης, ο οποίος την Τρίτη παρέδωσε το ταμείο της Ένωσης σε άλλο υπάλληλο ενώ χθες το απόγευμα κλήθηκε να απολογηθεί ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου. Εν συνεχεία τέθηκε σε υποχρεωτική άδεια, μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εσωτερικές διαδικασίες στις οποίες εμπλέκεται και η ΠΑΣΕΓΕΣ. Σχετικά έχει ενημερωθεί και η εισαγγελική αρχή και αναμένεται να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που προβλέπει ο εσωτερικός κανονισμός της ΕΑΣ.

Όπως φαίνεται πάντως, στην υπόθεση υπάρχουν πολλά...κενά. Καθώς, κάθε χρόνο, η Ένωση καταθέτει ισολογισμό, ο οποίος, τυπικά τουλάχιστον προϋποθέτει την ύπαρξη σχετικού ελέγχου και υπό την έννοια αυτή, λογικά, θα εντοπιζόταν η ύπαρξη του «ελλείμματος». Κάτι που δεν συνέβη. Ωστόσο, όπως σχολίαζαν και μέλη της Ένωσης, το γεγονός ότι δεν εντοπίστηκε νωρίτερα το θέμα οφείλεται σε «χαλαρότητα» και των λοιπών συναρμόδιων υπηρεσιών και γι' αυτό ο έλεγχος που τώρα διενεργείται από τους ορκωτούς λογιστές, αφορά στο σύνολο των τμημάτων της ΕΑΣ, προκειμένου εάν εντοπιστούν, να αποδοθούν ευθύνες.

Η υπόθεση φαίνεται ότι ξεκίνησε μετά την αλλαγή διεύθυνσης πέρυσι, η οποία θα ήθελε να ξέρει και «τι» παραλαμβάνει, και προέβη σε εσωτερικούς ελέγχους, οι οποίοι , σύμφωνα με πληροφορίες διήρκεσαν περί τους 9 μήνες. Μετά τους διασταυρωτικούς εσωτερικούς ελέγχους προέκυψαν... αποχρώσες ενδείξεις ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και εντοπίστηκε ο υπαίτιος ο οποίος, κληθείς να εξηγήσει τα...ανεξήγητα, παραδέχτηκε και μάλιστα εγγράφως την ενοχή του, παραδεχόμενος πάντως ότι υπεξαίρεσε το ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ, το οποίο όμως φαίνεται να ξεπερνά τα 550 χιλιάδες ευρώ.

Σε πρώτη φάση, και κατόπιν δικού του αιτήματος, του δόθηκε ένα εύλογο χρονικό περιθώριο προκειμένου να επιστρέψει τα χρήματα τα οποία υπεξαίρεσε, όμως, η διορία εξέπνευσε, τη Δευτέρα συνεκλήθη εκτάκτως το ΔΣ για το θέμα και πλέον προχωρούν οι διαδικασίες όπως προβλέπονται. Στις οποίες, όπως προαναφέραμε, εμπλέκεται και η ΠΑΣΕΓΕΣ καθώς για να επιβληθούν κυρώσεις ή να απολυθεί κάποιος υπάλληλος πρέπει να επικυρώσει την όποια απόφαση.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ, Σπύρος Τσικρίκας, καθώς το θέμα είχε αρχίσει να διαρρέει, εξέδωσε μία συνοπτική
Keywords
Τυχαία Θέματα