Διαφωνίες διασπούν τους κατοίκους της Κερατέας

Διαφωνίες οι οποίες δημιουργούν ρήγμα και μπορεί να οδηγήσουν σε διάσπαση, έχουν προκύψει μεταξύ των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Λαυρεωτικής. Το «φυτίλι» που ανάβει τη φωτιά, φαίνεται ότι είναι η διάθεση του δημάρχου Λαυρεωτικής κ. Κώστα Λεβαντή και άλλων μελών της Επιτροπής να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην.....
Κερατέα.

Οι διαφωνούντες θεωρούν ότι ο αγώνας των κατοίκων δεν έγινε για να μπει στη ζυγαριά η χωροθέτηση
αλλά επιμένουν ότι στην Κερατέα το μόνο που μπορεί να γίνει είναι ανακύκλωση, κομποστοποίηση και μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) της περιοχής. Με αυτή τη θέση στοιχίζονται τοπικοί παράγοντες και δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις την προηγούμενη περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαφωνούντες αναμένεται να δημοσιοποιήσουν άμεσα τις απόψεις τους, ίσως και μέσα στην Παρασκευή.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι «έπεσε» κατά τη δεύτερη συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη με τον κ. Λεβαντή και μέλη της Επιτροπής το βράδυ της Τετάρτης. Η «ομάδα» της Κερατέας εμφανίστηκε διασπασμένη καθώς την ώρα των διαπραγματεύσεων έγιναν δύο προτάσεις. Η μία από τον κ. Λεβαντή και η άλλη από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΒΙΟΠΑ κ. Φώντα Ζαβιτσάνο.

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής υπέδειξε στον χάρτη που είχαν «στρώσει» στο τραπέζι των συζητήσεων την περιοχή Αμπέλια, μια δημοτική γεωργική έκταση, κοντά στην παλιά χωματερή της Κερατέας για την κατασκευή του ΧΥΤΥ και το ΒΙΟΠΑ ως χώρο για την κατασκευή της μονάδας δυναμικότητας περίπου 60.000 τόνων τον χρόνο. Πρότεινε επίσης να κατασκευαστεί δίπλα στον ΧΥΤΥ μια μικρή μονάδα ξήρανσης λάσπης και μια μικρή μονάδα που θα επεξεργάζεται τα ογκώδη απορρίμματα πριν σταλούν στο ΒΙΟΠΑ. Ετσι, η μονάδα στο Βιοτεχνικό Πάρκο θα είναι μικρής κλίμακας και δεν θα δημιουργεί προβλήματα στις βιομηχανίες.

Ωστόσο, ο κ. Ζαβιτσάνος διαφοροποιήθηκε από τη θέση του κ. Λεβαντή γεγονός που δημιούργησε ένταση μεταξύ των μελών της Συντονιστικής για δύο λόγους. Αφενός διότι εμφανίστηκαν ανοργάνωτοι και εκτέθηκαν στην υπουργό και στον Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ηλία Λιακόπουλο και αφετέρου διότι είχαν προσυμφωνήσει να μην αναφέρουν τίποτε για ΧΥΤΥ αλλά ούτε για τη δυναμικότητα της μονάδας.

Η κυρία Μπιρμπίλη, άρπαξε την ευκαιρία και δήλωσε στους συνομιλητές της ότι δεν μπορεί να δεχθεί δύο προτάσεις και θέλει μια γραπτή ολοκληρωμένη πρόταση. Υπερασπίστηκε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και επέμεινε στη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ στο Οβριόκαστρο, αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι μικρότερης έκτασης.

Οι εξελίξεις αυτές προβληματίζουν την κυβέρνηση και όπως έλεγαν στελέχη της, δείχνουν ότι έχει δημιουργηθεί ένα... τέρας το οποίο απειλεί να γίνει ανεξέλεγκτο. «Σήμερα παραμένει στην περιοχή ένας σκληρός πυρήνας κατοίκων οι οποίοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν ούτε μία σπιθαμή», έλεγαν χα
Keywords
Τυχαία Θέματα