«Χαρά στους χασομέρηδες! Χαρά στους Αρλεκίνους!»

Οι Ελληνες δεν πρέπει και δεν θα το βάλουν κάτω!

Αθανάσιος Τσίγκας
Από θαμπούς ντερβίσηδες και στέρφους μανταρίνους
κι από τούς χαλκοπράσινους η Πολιτεία πατιέται.
Χαρά στους χασομέρηδες! Χαρά στους Αρλεκίνους!
Σκλάβος ξανάσκυψε ο ρωμιός και.....
δασκαλοκρατιέται.
Δεν έχεις Ολυμπε θεούς, μηδέ λεβέντες η Οσσα,
ραγιάδες έχεις μάννα γή, σκυφτούς για το χαράτσι,
κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα,
των Ευρωπαίων περίγελοι και των αρχαίων παλιάτσοι.

Κωστής Παλαμάς (1908)

Λίγο πριν τον εορτασμό
της Εθνικής Εορτής μας τον Οκτώβριο, θα θυμόσαστε, γράφοντας για το επικείμενο τότε κούρεμα, αναφέροντας το ποσοστό του κουρέματος, γράφαμε ότι όπως δείχνανε οι πληροφορίες, το ποσοστό θα ήταν γύρω στο 50% (όπως και ανακοινώθηκε στη συνέχεια). Όμως εκφράζαμε την επιφύλαξη, πως το ποσοστό του 50%, δεν θα ήταν δυστυχώς το επιθυμητό ή αν προτιμάτε τα κατάλληλο ποσοστό για το κούρεμα του Ελληνικού χρέους.

Οι περισσότεροι τότε ειδικοί, μιλούσαν για απαραίτητο κούρεμα ύψους 60-75%. Διατυπώνονταν τότε σοβαρές και βάσιμες ανησυχίες για το αν τότε θα δινότανε οριστική απάντηση στην διαφαινόμενη κρίση σταθερότητας. Οι περισσότεροι τότε οικονομολόγοι (όταν οι τότε κυβερνώντες με περισσή χαρά, περηφανεύονταν την «επιτυχία» του κουρέματος 50% του χρέους), αναφέρονταν , μιλούσαν σε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας που θα τύγχανε συμφωνίας, κάποια στιγμή στο μέλλον, χωρίς να αναφέρεται κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα, η ώρα αυτή έφτασε.

Αυτές τις μέρες η χώρα μας, δέχεται ακόμη ένα εκβιαστικό κύμα πιέσεων, για την μη έλευση των Ευρωπαίων επιτηρητών και τις διαπραγματεύσεις να κινούνται σε τεντωμένο σκοινί. Αυτό που οι περισσότεροι οικονομολόγοι λέγανε τότε, ότι το «κούρεμα», έπρεπε να κινηθεί στο 60-70%, αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο, γίνεται πραγματικότητα. Τα σενάρια που κυοφορούνται σήμερα, μιλούν για μείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων για ποσοστό, μεγαλύτερο του 70%. Βέβαια αν πραγματικά επαληθευτούν τα σενάρια, τότε δυστυχώς, θα έχουμε αυτό που λένε «πιστωτικό γεγονός», και με απλά λόγια, θα είμαστε μια πτωχευμένη χώρα που δεν θα μπορεί να δανειστεί από πουθενά.

Αν επαληθευτεί το επιπλέον αυτό κούρεμα, θα οξυνθεί παράλληλα, ακόμη περισσότερο το πρόβλημα που υπάρχει στις ελληνικές τράπεζες, αλλά κυρίως και στα ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη σήμερα, όλο και περισσότερο, δυσκολεύονται τα ασφαλιστικά ταμεία, να ανταποκριθούν στις μηνιαίες οικονομικές τους υποχρεώσεις (καταβολή συντάξεων, πληρωμές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ασφαλισμένων κλπ)

Όπως σημειώνεται από διεθνείς εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας(πχ Wall Street Journal), ακόμη και αν οι συνομιλίες για το PSI καταλήξουν σε συμφωνία, αυτή δεν θα είναι αρκετή. Μπορεί τον Οκτώβριο που μας πέρασε, οι ηγέτες της ευρωζώνης, αλλά και οι πιστωτές της χώρας μας, να συνομολόγησαν ότι οι ομολογιούχοι θα δεχότανε του κούρεμα του 50%, δυστυχώς όμω
Keywords
Τυχαία Θέματα