Αργοπεθαίνει ο Αμβρακικός από την ανεξέλεγκτη ρύπανση.

Επιστημονικές ημερίδες τον Μάιο σε Ήπειρο και Αθήνα.


Του ΜΠΑΜΠΗ ΑΡΤΙΝΟΥ


Ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους τόσο της χώρας μας όσο και ολόκληρης της Ευρώπης είναι ο Αμβρακικός Κόλπος, καθώς σ' αυτόν διαβιούν και φιλοξενούνται δεκάδες ειδών ενδημικής και....

αποδημητικής πανίδας και απαντώνται σπάνια είδη χλωρίδας. Παρόλα αυτά, ο πανέμορφος αυτός τόπος, πηγή ζωής, κοινωνικής, γεωργικής, κτηνοτροφικής, αλιευτικής και οικονομικής ανάπτυξης, απειλείται με αφανισμό,
καθώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες γύρω από τον Κόλπο έχουν ρυπάνει σε μεγάλο βαθμό το πολύτιμο.... οικοσύστημά του.
Μπροστά σ' αυτό το μεγάλο πρόβλημα, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τον Αμβρακικό, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο και για τους παροικούντες των όμορων προς τον Κόλπο Νομών, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος τίθεται επικεφαλής εκστρατείας για τη σωτηρία, απορρύπανση, θωράκιση και ήπια ανάπτυξη του Αμβρακικού. Στα πλαίσιά της θα διοργανωθούν τέσσερις προημερίδες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε Πρέβεζα, Άρτα , Βόνιτσα και Αμφιλοχία και θα ακολουθήσει η διεξαγωγή κεντρικής ημερίδας που θα λάβει χώρα στην Αθήνα.


ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ.
Η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Αμβρακικός Κόλπος καταμαρτυρείται από δεκάδες επιστημονικές έρευνες, βάσει των οποίων αναδεικνύεται η σε μεγάλο βαθμό ρύπανσή του που πηγάζει από την αλόγιστη και ανεξέλεγκτη κατάληξη σ' αυτόν αστικών και βιομηχανικών λυμάτων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και πετρελαιοειδών που προέρχονται από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις αποθηκών καυσίμων και τα ιχθυοτροφεία που επιβαρύνουν ύδατα και βυθό. Εξαιτίας όλων αυτών ο πυθμένας του Κόλπου έχει πληρωθεί από τόνους λάσπης, η οποία έχει γίνει αιτία να νεκρώσει κάθε είδους ζωή κάτω από τα 30 μέτρα.


ΛΑΘΡΟΘΗΡΙΑ, ΑΛΙΕΙΑ.
Στην επιδείνωση της κατάστασης βοηθούν επίσης η υπεράντληση υπόγειων υδάτων, η λαθροθηρία, η παράνομη αλιεία και βεβαίως οι ιχθυοτροφικοί σταθμοί οι οποίοι και το θαλάσσιο περιβάλλον επιβαρύνουν και τη διατροφική αλυσίδα διαταράσσουν, αφού πολλά από τα αλιευόμενα είδη «ελεύθερης βοσκής» τρέφονται από τα διαφεύγοντα υπολείμματα τροφής των «εγκλωβισμένων» αλιευμάτων. Τροφές οι οποίες «ελέγχονται» για την υγιεινή προέλευσή τους.


ΑΜΕΣΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ.
Όλα τα περιγραφόμενα, αρνητικά και επιβαρυντικά για το σύνολο του Αμβρακικού Κόλπου -θαλάσσιου, παράκτιου, ιβαριών, ελών και υγροβιότοπων- θέτουν σε άμεσο κίνδυνο αφανισμού τον σημαντικό αυτό υγρό «παράδεισο» με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες σε μια τέτοια περίπτωση όχι μόνο για τους παροικούντες των όμορων προς αυτόν Νομών, αλλά και για τους υπόλοιπους Έλληνες, καθώς και τους Ευρωπαίους, τους οποίους σε μια δύσκολη διατροφική εποχή, όπως η σημερινή, θα μπορούσε να θρέψει κατόπιν επιστημονικής, συστηματικής και υγιεινής ιχθυοκαλλιέργειας.


ΣΤΗ «ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ».
Τον κίνδυνο αυτό αποδεικνύει από το 2007, εκτός των οικολόγων και περιβαλλοντολόγων,
Keywords
Τυχαία Θέματα