Διαδικτυακή εκπαιδευτική τηλεόραση από τα ίδια τα παιδιά «Φουρφουράς tv»

 Γράφει η Αθηνά Πετρακάκη

Την ώρα που η εκπαίδευση περνάει τη δική της κρίση, ξεχωρίζουν κάποιοι δάσκαλοι που αναλαμβάνουν τον πραγματικό τους ρόλο και αφήνουν στην άκρη την δημοσιοϋπαλληλική τους σχέση με το σχολείο δουλεύοντας πάνω σε μεθόδους εναλλακτικής διδασκαλίας.
Ο λόγος για το δάσκαλο του δημοτικού σχολείου Φουρφουρά Άγγελο Πατσιά, που μέσω μίας ιστοσελίδας δημιούργησε μια....
«διαδικτυακή εκπαιδευτική τηλεόραση» με το όνομα «Φουρφουράς tv», με πρωταγωνιστές και παρουσιαστές τα παιδιά της Γ’ και Δ’ τάξης στις οποίες και διδάσκει.

Η «Φουρφουράς tv» εκπέμπει
στο διαδίκτυο ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβρη προβάλλοντας μικρά βίντεο τραβηγμένα από τον ίδιο το δάσκαλο κ. Άγγελο Πατσιά μέσω ενός blog που δημιουργήθηκε επίσης από τον ίδιο. Τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα με το εγχείρημα αυτό και παρουσιάζουν μέσω αυτής της διαδικασίας, ενδιαφέρουσες πληροφορίες από διάφορες επιστήμες, όπως τη φυσική και τα μαθηματικά. Το σκεπτικό όπως μας είπε ο ίδιος ο κ. Πατσιάς ξεκίνησε προσπαθώντας να βοηθήσει τα παιδιά να βελτιώσουν την ανάγνωση τους αλλά και να γίνει το μάθημα πιο βατό και δημιουργικό, ενώ συγχρόνως είναι κι ένας τρόπος επικοινωνίας για τα Αμαριωτόπουλα που λόγω της απόστασης είναι ξεκομμένα από την πόλη του Ρεθύμνου. «Έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος, ώστε να μπορέσουν να επικοινωνήσουν με τα υπόλοιπα σχολεία του Ρεθύμνου και να τους δοθούν κάποια ερεθίσματα για το ίντερνετ που ίσως να μην είχανε» σημείωσε και συνέχισε: «Πάντως πρώτη φορά συνάντησα παιδιά που δείχνουν τόσο ενδιαφέρον για οτιδήποτε καινούριο».
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων είναι δίπλα στην προσπάθεια και οι γονείς έχουν αποδεχθεί και εγγράφως αυτή τη διαδικασία. «Είναι σημαντικό να μπορείς να τους διδάξεις πράγματα με τον δικό τους τρόπο, για να μπορούν και αυτά να τα καταλάβουνε καλύτερα, να τα νιώσουν πιο δικά τους» είπε ακόμα ο κ. Πατσιάς συμπληρώνοντας: «Στο Ρέθυμνο υπάρχουν πραγματικά καλοί εκπαιδευτικοί που χωρίς την έμπνευση τους θα μπορούσα, να μην είχα τολμήσει ποτέ κάποιο βήμα». Οι 9 μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης που φοιτούν στο δημοτικό σχολείο του Φουρφουρά, έχουν πλέον έναν ιδιαίτερο τρόπο επικοινωνίας με τα άλλα σχολεία αλλά κι ένα νέο λόγο να γίνονται ολοένα και πιο μελετηροί, αφού οι ίδιοι παρουσιάζουν τις γνώσεις τους μέσα από πειράματα και εφαρμογές. Μάλιστα σύμφωνα με το δάσκαλό τους που παίζει το ρόλο του cameraman δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το «φακό» αφού συμμετέχουν με χαρά στα εκπαιδευτικά βίντεο. Η «Φουρφουράς tv» βρίσκεται στη διεύθυνση (http://fourfourastv.blogspot.com/) και μπορεί όποιος θέλει να δει τα παιδιά να πειραματίζονται με τη βοήθεια του δασκάλου τους.
Είναι σημαντικό πάντως, τα παιδιά να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες αφού μαθαίνουν ν’ αγαπούν το σχολείο τους και να το θεωρούν πηγή μάθησης και πραγματικής γνώσης και όπως και ο ίδιος ο δάσκαλος του αναφέρει: «Η εκπαίδευση κρύβεται στα απλά πράγματα».

http://www.rethemnosnews.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο
Keywords
Τυχαία Θέματα