Αρχές Διακυβέρνησης 2: Πολιτευτές και λαός

1. Το βασικό ερώτημα είναι – Πώς (πρέπει να) κυβερνάται ένα Έθνος;
Η Βρετανία είναι μια Χώρα με ίσως την πιο μακραίωνη αδιάκοπη πολιτική παράδοση που πάει πίσω, αν όχι στον 11ο αιώνα με τη Νορμανδική κατάκτηση κι εγκατάσταση, στον 13ο αιώνα με μεγάλους νομικούς όπως ο Glanville και ο Bracton. Σαν απόσταγμα αυτής της παράδοσης, που δοκίμασε όλα τα γνωστά πολιτεύματα και τις εμπειρίες μιας παγκόσμιας αυτοκρατορίας με....
πολυποίκιλες αποικίες σε όλες τις ηπείρους, βγήκε η ρήση: Ένα έθνος πάντα έχει την κυβέρνηση που του αξίζει.
Πριν εξετάσουμε τη σχέση λαού και κυβέρνησης, ας κάνουμε
μια σύντομη ανασκόπηση του προηγούμενου φύλλου αυτής της σειράς. Με λίγη παρατήρηση και αναλυτική συζήτηση στο 1ο, διαπιστώσαμε πως κοινωνικά φαινόμενα που συνήθως ονομάζονται ‘οικονομικά’ ή ‘πολιτικά’ προβλήματα (ή κρίσεις) είναι στη βάση και ουσία τους ηθικά.
Προσδιόρισα την ‘ηθική’ ως τη συγκράτηση εγωιστικών επιθυμιών που διεκδικούν μόνο το συμφέρον του ατόμου ή και των συγγενών και φίλων. Επίσης, ως τη συμμόρφωση της δράσης με ό,τι είναι ορθό, νόμιμο, έντιμο και λογικό αποβλέποντας στο καλό του ατόμου αλλά και του σύνολου Έθνους.
Επιπλέον έδωσα μερικές αρχές που συνιστούν την ηθική: (α) δεν βλάπτουμε‧ (β) δεν ψευδόμαστε αλλά λέμε την αλήθεια‧ (γ) δεν κλέβουμε‧ (δ) δεν νοθεύουμε πράγματα, σχέσεις και θεσμούς‧ (ε) δεν φθονούμε και δεν συσσωρεύουμε αγαθά πέραν των αναγκών μας.
Αδικίες εγείρονται όταν αυτές οι αρχές παραβιάζονται οπότε εμφανίζονται και ποικιλόμορφα προβλήματα. Αντίθετα, όταν οι αρχές τηρούνται στην πράξη, επικρατεί δικαιοσύνη.
Εξετάζοντας μετά τη συμπεριφορά των πολιτικών μας και ειδικότερα των κυβερνήσεων τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ από τη Μεταπολίτευση έως τη σημερινή κρίση της χρεοκοπίας, διαπιστώσαμε πως οι άνθρωποι αυτοί χαρακτηρίζονται από αδιόρθωτη ανηθικότητα η οποία εκδηλώνεται σε ποικίλα προφανή συμπτώματα:

(α) Αναλήθεια - καθώς όλοι ψεύδονται ασύστολα για πολλά πράγματα.
(β) Προσωπικό όφελος - καθώς απολαμβάνουν νόμιμα προνόμια (δωρεάν τηλέφωνα, αυτοκίνητα, βοηθούς κλπ)‧ παράνομες μίζες (όχι όλοι)‧ δώρα διάφορα (χρήσιμες συσκευές, φιλοξενία σε γιότ ή βίλλα, ταξίδια κλπ)‧ ευνοϊκή μεταχείριση (ίδιοι και συγγενείς).
(γ) Ρουσφέτια: χαριστικοί διορισμοί συγγενών, φίλων και ψηφοφόρων στο Δημόσιο‧ τακτοποιήσεις υποθέσεων φοροδιαφυγής, υπεξαιρέσεων και παρόμοιων παρανομιών‧ κουκουλώματα σκανδάλων.
(δ) Ασυλία και Ατιμωρησία: ακόμα και για αδικήματα άσχετα με τα καθήκοντά τους ως υπουργοί ή βουλευτές.
(ε) Επανεκλογή: η διατήρηση της έδρας και η επανεκλογή φαίνεται να είναι το κύριο ενδιαφέρον τους.

2. Δεν εξέτασα όλες αυτές τις απόψεις. Ούτε μπορούμε να τις αποδείξουμε με αδιάσειστα στοιχεία εύκολα. Υπήρξαν όμως πολλά σκάνδαλα με ανάμιξη πολιτικών (και υπουργών)‧ διάφοροι παραιτήθηκαν ή διαγράφθηκαν ή απεπέμφθηκαν από κυβερνήσεις ή κόμματα ενώ δημοσιεύονται πολλές ιστορίες και κυκλοφορούν περισσότερες φήμες.
Εδώ ας προσθέσουμε πως η ανηθικότητα σε μια ή άλλη μορφή
Keywords
Τυχαία Θέματα