Αποσπάσματα Αλέξη Τσίπρα στο Κλειστό γήπεδο Ε.Α.Κ Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης

Για τη κυβέρνηση Παπαδήμου
Είναι να απορεί κανείς πως κάποιοι πίστεψαν ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου θα ανέστρεφε το κλίμα κατακραυγής, συνεχίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου και των Μνημονίων. Και μόνο ότι το σκέφτηκαν, δείχνει το μέγεθος της απελπισίας και του πανικού στον οποίο βρίσκεται το πολιτικό κατεστημένο.

Μόλις ένα μήνα μετά, η κυβέρνηση Παπαδήμου
καταρρέει. Καταρρέει μπροστά στην υποχρέωση να....
πάρει νέο γύρο μέτρων, μαζεύοντας μερικά δισεκατομμύρια ακόμα από μια κοινωνία στα όρια της απελπισίας. Και το κάνει, για να μπαλώσει τα προβλήματα που δημιούργησαν τα προηγούμενα μέτρα.

Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης δημιουργεί τρομακτικά κοινωνικά αδιέξοδα. Και είναι πολύ λογικό να προκύπτουν πλέον και πολιτικά αδιέξοδα για αυτούς που παρέχουν στήριξη στην ιστορία των Μνημονίων.

Κάθε τρεις και λίγο είμαστε μπροστά στο ίδιο έργο. ΟΙ στόχοι για μείωση των ελλειμμάτων πέφτουν συνεχώς έξω και η «Μαύρη τρύπα» ζει και βασιλεύει. Και απαιτεί συνεχώς νέα μέτρα.

Γιατί τα ελλείμματα παραμένουν ακλόνητα;

Πρώτον γιατί αυξάνονται οι δαπάνες προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ. Λόγω της τεράστιας ανεργίας.

Και δεύτερον επειδή μειώνονται τα προϋπολογισμένα έσοδα. Λόγω της ύφεσης στην οικονομία και λόγω της αδυναμίας των πολιτών να πληρώσουν πλέον τα αλλεπάλληλα χαράτσια.

Ακόμα και ο πιο άσχετος με τα οικονομικά άνθρωπος, μετά από δύο χρόνια σε αυτό τον παραλογισμό, μπορεί πλέον να το καταλάβει. Δεν μπορείς να βγεις από την κρίση αν δεν αντιμετωπίσεις την ύφεση και την ανεργία. Δηλαδή αυτό που είπε η αριστερά από την πρώτη πρώτη στιγμή της κρίσης.

Και το πολιτικό αδιέξοδο οφείλεται σε αυτό ακριβώς το γεγονός. Ότι πλέον οι άνθρωποι στην συντριπτική τους πλειοψηφία καταλαβαίνουν, ότι τα μέτρα είναι εντελώς αναποτελεσματικά.

Δεν υπάρχει περίπτωση να ανακάμψει η οικονομία μέσα από αυτό τον δρόμο. Καταλαβαίνουν ότι το μεγάλο κόλπο είναι αλλού: Είναι, μέσα από τις διαδοχικές αποτυχίες των μέτρων, να διαλυθεί το κοινωνικό κράτος και οι εργασιακές σχέσεις και να ξεπουληθεί το σύνολο της δημόσιας περιουσίας. Και κατόπιν να οδηγηθούμε και επισήμως στην χρεωκοπία.

Και έτσι, η πραγματικότητα που διαμορφώνεται γύρω από την κυβέρνηση Παπαδήμου και στο στρατόπεδο των υποστηρικτών της, δείχνει εικόνα πανικού και κατάρρευσης:

Ο βασικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ο υπουργός Οικονομίας, κρατάει αποστάσεις από την πολιτική των Μνημονίων για να διασωθεί πολιτικά. Αλλά και για να μην μείνει εκτός του παιχνιδιού διαδοχής, σε ένα κόμμα που σπαράσσεται ανελέητα από ανοιχτές συγκρούσεις δελφίνων, την ώρα που εξακολουθεί να συμμετέχει στην διακυβέρνηση της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς συναίνεσε στην στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου για να εξασφαλίσει την συμπάθεια των κυρίαρχων ευρωπαϊκών κύκλων. Ψήφισε έναν προϋπολογισμό τον οποίο είχε φτιάξει η προηγούμενη κυβέρνηση, και τον οποίο υπό άλλες συνθήκες θ
Keywords
Τυχαία Θέματα