Δύο χιλιάδες κούκλες από όλο τον κόσμο

Εικόνες από γνωστές και άγνωστες γωνιές της γης ζωντανεύουν μέσα από την πρωτότυπη συλλογή της Βολιώτισσας Μαρίας Βαγδούτη, που περιλαμβάνει περίπου 2.000 παραδοσιακές κούκλες απ' όλο τον κόσμο.

Οι εντυπωσιακές κούκλες, ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές της πατρίδας τους, ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της υφηλίου, για να συμμετάσχουν σε μια πολυπολιτισμική συλλογή με έντονα χρώματα και εξωτικά αρώματα. Κούκλες από την Ινδία, την Κίνα, την Κορέα, το Περού, την....
Αφρική, την Λατινική Αμερική, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη αλλά
και την Ελλάδα, απαρτίζουν την εντυπωσιακή συλλογή.
Λάτρης της παράδοσης από παιδί η κ. Βαγδούτη, η οποία κατάγεται από την Κρήτη και το γένος Κλωστράκη, γαλουχήθηκε με ανάλογες αρχές, αποκτώντας την πρώτη παραδοσιακή της κούκλα σε ηλικία έξι ετών. Στην συνέχεια άρχισε να συλλέγει κούκλες με Κρητικό χρώμα κι όπως αναφέρει η ίδια χαρακτηριστικά «συμμετείχα πάντα σε χορευτικά, σε συλλόγους με παραδοσιακές δράσεις και όντας από τα Χανιά, μου άρεσε πάντα να συλλέγω κούκλες από την πατρίδα μου, διότι θεωρώ ότι η ενδυμασία, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης κάθε τόπου. Μαθαίνεις δηλαδή, εξηγεί η ίδια, την ιστορία κάθε τόπου και την πολιτιστική του κληρονομιά, παρατηρώντας τις κούκλες». Ο συλλεκτικός κύκλος άρχισε να διευρύνεται κατά την περίοδο της διαμονής της στην Αθήνα, όπου σπούδασε λογιστικά και εργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ανακαλύπτοντας νέους παραδοσιακούς θησαυρούς στο Μοναστηράκι.
Το ταξίδι στον κόσμο συνεχίστηκε στις αγορές της Κύπρου, της Γαλλίας, των Βρυξελλών και άλλων περιοχών, μαζί με τον Βολιώτη σύζυγό της Γιώργο και τα δυο της παιδιά, τον 26χρονο Νίκο, Δικηγόρο, ο οποίος εκπονεί το δεύτερο μεταπτυχιακό του στις Βρυξέλλες και τον 25χρονο Δημήτρη, Οικονομολόγο, ο οποίος μόλις ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία. «Συλλέγω επί σαράντα χρόνια τις παραδοσιακές κούκλες και μάλιστα πολλές από αυτές, προέρχονται και από ταξίδια φίλων» αναφέρει η κ. Βαγδούτη, για να προσθέσει ότι «για μένα είναι όλες πολύτιμες, διότι είναι χειροποίητες και αποτυπώνουν το μεράκι του τεχνίτη που τις δημιούργησε, προσθέτοντας με προσοχή χαντρούλες και κεντήματα στην κάθε φορεσιά».
Η πολυπράγμων Μαρία Βαγδούτη, είναι κοσμήτορας στην Κρητική Αδελφότητα Βόλου «Αρκάδι» και ασχολείται ιδιαιτέρως με τις φορεσιές και τις εκδηλώσεις, συμμετέχει στην παραδοσιακή χορωδία του Ομίλου Ερευνών Πηλίου, είναι επίσης ενεργό μέλος του Ερυθρού Σταυρού και παράλληλα προσφέρει εθελοντικό έργο και στο Σπίτι Γαλήνης της Ανάληψης. Ένθερμη οπαδός της εθελοντικής προσφοράς και της παράδοσης, συλλέγει παράλληλα μπάμπουσκες, τις περίφημες Ρώσικες κούκλες, κονκάρδες με παραδοσιακό ύφος, κουτιά σπίρτων με ανάλογες παραστάσεις, βαφτιστικά σταυρουδάκια, καθώς και γκραβούρες με παραδοσιακές φορεσιές, πιστά αντίγραφα του Μουσείου Μπενάκη. «Είμαι συνδεδεμένη με την παράδοση και τις κούκλες που συλλέγω και μάλιστα πολλές από αυτές έχουν ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για μένα, όπως οι κούκλες από την Βουλγαρία, τις οποίες μου δώρισε μια αγαπημέ
Keywords
Τυχαία Θέματα