Απώλειες για το κόμμα του Πούτιν

Σημαντικές απώλειες είχε το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» του Βλαντιμίρ Πούτιν στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη Ρωσία, ενώ σημαδεύτηκαν από πολλές καταγγελίες για νοθεία.

Με καταμετρημένο το 90,01% των ψήφων, το κόμμα του Πούτιν συγκεντρώνει ποσοστό 49,93%, καταγράφοντας πτώση περίπου 15 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές
του....
2007 (ποσοστό 64,3%).

«Η Ενωμένη Ρωσία χάνει την πλειοψηφία (των δύο τρίτων) και δεν είναι σίγουρο αν θα διατηρήσει την απλή πλειοψηφία», γράφει η Kommersant και υπογραμμίζει πως το κυβερνών κόμμα θα πρέπει να αναζητήσει εταίρους στη Δούμα.

Ενωμένη Ρωσία, «το κόμμα της μειοψηφίας», υπογραμμίζει η Vedomosti, προσθέτοντας πως αν το κόμμα του Πούτιν διατηρήσει την πλειοψηφία των εδρών αυτό θα οφείλεται μόνο «στις ιδιαιτερότητες του εκλογικού νόμου».

Σύμφωνα με τον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό 19,13%, «οι ψηφοφόροι αρνήθηκαν την εμπιστοσύνη τους στις αρχές και το Κρεμλίνο θα πρέπει να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση».

Τρίτο έρχεται το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία» (κεντροαριστερό) με ποσοστό 13,07% και ακολουθούν οι εθνικιστές με 11,65%.

Καταγγελίες για απάτη από το Κ.Κ.

Την ίδια στιγμή που ο Πόύτιν έκανε λόγο για νίκη της «Ενωμένης Ρωσίας», με τα ποσοστά που συγκεντρώνει μέχρι στιγμής να είναι σε ιστορικό χαμηλό, το Κομμουνιστικό Κόμμα κατήγγειλε, τη στιγμή που έκλεισαν οι κάλπες, μαζικές παραβιάσεις και απάτες.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Ιβάν Μέλνικοφ, ανέφερε μεταξύ άλλων πως "έχουμε λάβει χιλιάδες κλήσεις από τα περιφερειακά γραφεία, επιβεβαιώνοντας μαζικές παραβιάσεις και απάτες". Πάντως κι άλλα κόμματα έκαναν λόγο για παρατυπίες, "που αποσκοπούν στην ενίσχυση της Ενωμένης Ρωσίας", ενώ ανέφεραν μέχρι και εκφοβισμό των ψηφοφόρων, αλλά και πρωτοφανή βρώμικα παιχνίδια από τις αρχές.

Παράλληλα με τις εκλογές πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις, "υπέρ της Δημοκρατίας", με κορύφωση τη συγκέντρωση χιλιάδων διαδηλωτών στην Κόκκινη Πλατεία. Η αστυνομία προχώρησε αμέσως σε συλλήψεις.

http://www.protothema.gr/
Keywords
Τυχαία Θέματα