Ανέκρουσε πρύμναν η κυβέρνηση για την επιλεκτική χρεοκοπία

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Στροφή 180 μοιρών έκανε ξαφνικά η κυβέρνηση σχετικά με την προοπτική της επιλεκτικής χρεοκοπίας και ξαφνικά χθες, τόσο ο υπουργός των Οικονομικών μιλώντας στο Associated Press, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην κυβερνητική επιτροπή, ξεκαθάρισαν πως στόχος της Ελλάδας
είναι να αποφύγει την επιλεκτική χρεοκοπία και να βρεθεί άλλη λύση, που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την χρηματοδότηση της χώρας μας μέχρι το 2014.

Αποδεικνύεται έτσι πως και ο άγιος φοβέρα θέλει (βλέπε εδώ και εδώ).

Έτσι, η κυβερνητική επιτροπή αποφάσισε χθες πως δεν αποδέχεται την....
επιλεκτική χρεοκοπία – που αποδεχόταν μέχρι προχθές – ενώ συνεδρίασαν και η Επιτροπή Οικονομικών και ο ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ανακοινωθούν τα καλά νέα.

Αρκεί, βέβαια, αυτό να γίνει αποδεκτό την Πέμπτη, διαφορετικά ας μην γυρίσουν να μας πουν πως έκαναν το παν, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Διότι όχι μόνο δεν έκαναν το παν, αλλά και είχαν προσχωρήσει στην «λύση» της επιλεκτικής χρεοκοπίας και απλώς διαφωνούσαν σχετικά με το... αν έπρεπε να χρησιμοποιείται ο ελληνικός ή ο αγγλικός όρος.

Σύμφωνα, πάντως, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο, η κυβέρνηση δεν θέτει (πλέον) θέμα επιλεκτικής χρεοκοπίας στο τραπέζι, προσθέτοντας πως… έχει γίνει ατυχής μετάφραση του όρου selective default, «που στην πραγματικότητα σημαίνει αδυναμία εκπλήρωσης υποχρεώσεων σε ό, τι αφορά στα ομόλογα και όχι τους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου».

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς η επιλεκτική χρεοκοπία έχει τις ίδιες ακριβώς συνέπειες με μια κανονική πτώχευση – και επομένως περιλαμβάνει την στάση πληρωμών και όλα όσα συνεπάγεται η αδυναμία μιας χώρας να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της.

Όπως προκύπτει από την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης, ΔΕΝ ίσχυαν όλα όσα τις προηγούμενες ημέρες έλεγαν πρωθυπουργός, υπουργός των Οικονομικών και στελέχη, ουσιαστικά διαφημίζοντας την επιλεκτική χρεοκοπία.

Υποστήριξαν πως η επιλεκτική χρεοκοπία δεν υπάρχει, αλλά αποτελεί όρο που χρησιμοποιούν οι οίκοι αξιολόγησης που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματική οικονομία – αλλά διαψεύστηκαν από τις δηλώσεις διεθνών αναλυτών, που επανέφεραν τον «όρο» στην πραγματικότητα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στις 14 Ιουλίου, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατηγόρησε όλους τους υπόλοιπους ότι παίζουν με τις λέξεις, ενώ ουσιαστικά οι ίδιοι έπαιζαν αυτό το παιχνίδι, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται απλά για… λέξεις και όχι για πραγματική κατάσταση.

Στις 13 Ιουλίου, ο κ. Βενιζέλος, που από χθες τάσσεται κατά της επιλεκτικής χρεοκοπίας, έλεγε:

«Στη χθεσινή μου συνέντευξη αναφέρθηκα στον όρο selective default, που δεν έχει καμία σχέση με την χρεοκοπία όπως την γνωρίζει και την αντιλαμβάνεται ο κόσμος ως πραγματική κατάσταση - και εξήγησα το ακριβές και πραγματικό περιεχόμενό του όρου επειδή γνωρίζω με ποιον χαλαρό ή και ανεύθ
Keywords
Τυχαία Θέματα