Αν και "ασθενές φύλλο", είναι πανίσχυρες

Δέκα γυναίκες παγκοσμίως μονοπωλούν και διαμορφώνουν, η κάθε μία στον τομέα τους, τις εξελίξεις διεθνώς, όπως καταγράφονται από το περιοδικό FORBES.
Άνγκελα Μέρκελ

Η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας και της ΕΕ φέρει, στα 57 της, επαξίως τον .......
επίζηλο τίτλο της ισχυρότερης γυναίκας του κόσμου για το 2011 και για πέμπτη φορά την τελευταία δεκαετία. Ο τευτονικός της πραγματισμός ταιριάζει γάντι με τη σχεδόν παντελή απουσία μακιγιάζ, κοσμημάτων και τη λαμέ τουαλέτα-μονοφόρι που συνηθίζει στις δημόσιες εμφανίσεις
της – κατάλοιπα, ίσως, των χρόνων που έζησε στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Ηγέτιδα των Χριστιανοδημοκρατών και καγκελάριος από το 2005, πρωταγωνίστησε στις συνθήκες της Λισαβώνας και του Βερολίνου, ενώ χρημάτισε πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης και της G8. Προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση όταν πέρσι ανακοίνωσε την «αποτυχία της πολυπολιτισμικότητας». Εκανε και δύο γάμους αλλά όχι παιδιά. Οι έντονες αμφισβητήσεις που δέχεται τελευταία εντός κι εκτός Γερμανίας, ειδικά για την οικονομική της πολιτική και την ανακόλουθη στάση της απέναντι στο «ελληνικό πρόβλημα» δεν την κάμπτουν – το «τσαγανό» και οι σπουδές της στη... χημεία εγγυώνται την πολιτική της μακροημέρευση.

Χίλαρι Κλίντον

Λέγεται ότι, δίχως εκείνη στο πλευρό του, ο Μπιλ Κλίντον δύσκολα θα γινόταν πρόεδρος των ΗΠΑ. Είχε, επιπλέον, τη διορατικότητα να τον συγχωρήσει μεγαλόθυμα όταν έγινε διεθνώς ρεζίλι με το «λερωμένο» φουστάνι της Μόνικα Λεβίνσκι. Πετυχημένη υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σήμερα, η 64χρονη πρώην «Πρώτη Κυρία» από το Αρκάνσας δήλωσε πρόσφατα πως δεν φιλοδοξεί πλέον να αναρριχηθεί, κάποτε, στον προεδρικό θώκο που έχασε στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2008. Δική της παλιότερη ιδέα ήταν η καθιέρωση ενός εθνικού συστήματος υγείας, που προβάλλει ως το μεγαλύτερο ως τώρα επίτευγμα της προεδρίας Ομπάμα. Θεωρείται πιο πολυταξιδεμένη από κάθε προκάτοχό της, εφόσον έχει επισκεφθεί ως τώρα 79 χώρες προασπίζοντας τα αμερικανικά συμφέροντα αλλά δείχνοντας ενδιαφέρον και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα τα γυναικεία. Πάνω από 50 βιβλία και πανεπιστημιακές εργασίες έχουν γραφτεί γι΄αυτήν ως τώρα. Χίπισσα στα νιάτα της, γιαγιά μάλλον σε λίγο αφού καλοπάντρεψε πέρσι την κόρη της Τσέλσι, είναι η δημοφιλέστερη γυναίκα στις ΗΠΑ.

Ντίλμα Ρουσέφ

Αριστερή αγωνίστρια κι αντάρτισσα κατά της χούντας στα νιάτα της (έκανε, μάλιστα, φυλακή και βασανίστηκε μεταξύ 1970-72), πολιτικός καριέρας αργότερα, εντάχθηκε στο Εργατικό Κόμμα τού Λούλα το 2000. Χρημάτισε υπουργός Ενέργειας μεταξύ 2003-5 οπότε έγινε δημοφιλής με τη φιλοαγροτική καμπάνια «φως για όλους» - παρότι η προσπάθεια έμεινε ημιτελής - για να εκλεγεί, εντέλει, φέτος τον Ιανουάριο, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας με ποσοστό 56%. Η 64χρονη σήμερα Ντίλμα, Βουλγάρα κατά το ήμισι από τον πατέρα της, πρόλαβε να κάνει στο μεταξύ και δύο γάμους, αποκτώντας μια κόρη από τον πρώτο. Δεν είναι βέβαια η φανατική μαρξίστρια του παρελθόντος, έχει βάλει μπόλικο νεοφιλελευθ
Keywords
Τυχαία Θέματα