«Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις απειλές σε βάρος της Κύπρου»

Την ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης για το κείμενο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση επεδίωξε και εργάστηκε για ένα κείμενο Συμπερασμάτων που να στέλνει τα ορθά μηνύματα προς την Τουρκία».

«Είναι φανερό ότι η Ε.Ε. υποδεικνύει προς την Τουρκία να τερματίσει τις.....
απειλές που εκτοξεύει σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή τις έρευνες που διεξάγει η χώρα μας για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Στα Συμπεράσματα γίνεται εκτενής αναφορά στις υποχρεώσεις της Τουρκίας όσον αφορά στο ζήτημα της Κύπρου, όπως αυτές καταγράφονται στα Συμπεράσματα του Δεκεμβρίου του 2006 και στη Δήλωση του Σεπτεμβρίου του 2005, τις οποίες δυστυχώς μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει, γεγονός που προκαλεί τη βαθύτατη δυσαρέσκεια της Ε.Ε.», τόνισε.

«Το Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου σε όλα τα κράτη- μέλη. Στα Συμπεράσματα σημαντική είναι η αναφορά ότι η χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρωτοκόλλου θα δώσει ιδιαίτερη ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία της Τουρκίας» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Στέφανος Στεφάνου δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι περιμένει από την Τουρκία να αλλάξει τακτική απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Αναμένουμε από την Τουρκία να αλλάξει την πολιτική της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο και να εργαστεί για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του Ο.Η.Ε. και των ευρωπαϊκών αρχών. Με αυτόν τον τρόπο, η Τουρκία έμπρακτα θα βοηθήσει στην προώθηση των ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών» κατέληξε.
www.zougla.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα