Αφύλαχτο και εγκαταλελειμμένο το φοινικόδασος

Άναψαν ψησταριές στο φοινικόδασος ανενόχλητοι οι επισκέπτες - ο χρόνος αναλώνεται σε συσκέψεις, αναζήτηση ευθυνών και αρμοδιοτήτων

Παρά την έκταση που πήρε το θέμα, παρά τις συσκέψεις-συναντήσεις-συζητήσεις που μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή του φοινικόδασους, η πολιτεία δεν έχει πράξει το παραμικρό, αναλώνοντας το χρόνο της σε σχεδιασμούς συσκέψεις και αναζήτηση ευθυνών και αρμοδιοτήτων που 8 μήνες μετά, δεν έχουν ακόμη αποδώσει καρπούς. Τα ξερά κλαδιά που παραμένουν ανάμεσα στους φοίνικες δίπλα στα....
χιλιάδες υπολείμματα σπασμένων μπουκαλιών, μοιάζουν με έτοιμα
προσανάμματα. Η περιοχή παραμένει εντελώς αφύλακτη και οριοθετημένη με ένα δίκτυ του δασαρχείου που δεν προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες, αφού υπάρχουν μόνιμα ανοιχτές πύλες εισόδου τόσο για ανθρώπους όσο και για τα ζώα που απειλούν άμεσα την βλάστηση της περιοχής. Οι νέες εστίες και τα κάρβουνα που εντοπίστηκαν μέσα από το δίχτυ, ανήμερα του Πάσχα, αποδεικνύουν ότι οι επισκέπτες συνεχίζουν να ανάβουν ανεξέλεγκτα ψησταριές, χωρίς την ενόχληση κανενός αρμόδιου.
Οι εμπλεκόμενοι πολλοί και η συνεννόηση για το τι πρέπει να γίνει, δύσκολη, αφού ο καθένας διατυπώνει τις δικές του απόψεις, προβληματισμούς και απαγορεύσεις που μετατρέπονται σε τροχοπέδη για όποια πρόταση.

Στην Κοινωφελή Υπηρεσία η διαχείριση
«Υπεύθυνη για τη διαχείριση της λίμνης του Πρέβελη, είναι η Κοινωφελής Υπηρεσία του δήμου Αγίου Βασιλείου ενώ πρόκειται να γίνει κι ένας ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης υπό την Κοινωφελή Υπηρεσία, προκειμένου να λειτουργήσουμε άμεσα», τόνισε ο δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Πιπεράκης. Στη συνέχεια αναφερόμενος στην αργοκίνητη κρατική μηχανή, ανέφερε ότι «στην περιοχή της Λίμνης και του Φοινικόδασους εμπλέκονται το Δασαρχείο, η Αρχαιολογία, η Κτηματική Υπηρεσία στον αιγιαλό, το Λιμεναρχείο» και σημείωσε ότι ο δήμος αποτελεί τον «τελευταίο τροχό της άμαξας» που προσπαθεί να συντονίσει τις προσπάθειες, ενώ κάνει συνεχόμενες συναντήσεις με τους φορείς ώστε να προχωρήσει το θέμα.
Μάλιστα ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου εκτιμά, ότι μέχρι τα μέσα του Ιούνη, που έχει οριστεί η επόμενη συνάντηση, θα υπάρχει δρομολόγηση των θεμάτων, ενώ εμφανίστηκε σίγουρος ότι έως τότε, οι αλλαγές που θα αφορούν την προστασία θα είναι ορατές ακόμα και στην επίμαχη περιοχή, που προς το παρόν παραμένει αφύλακτη. Επίσης υπογράμμισε ότι υπάρχει συνεργασία ακόμα και με την Αστυνομία η οποία θα επέμβει σε περίπτωση που χρειαστεί.
Για το συγκεκριμένο θέμα συνεχίζονται οι συζητήσεις, ενώ υπάρχουν σκέψεις όπως: προκειμένου να λειτουργεί ανταποδοτικά η περιοχή του φοινικόδασους να μπει ακόμα και εισιτήριο συμβολικής αξίας, όπως επίσης και σχοινιά ώστε να οριοθετηθεί η περιοχή και τα μονοπάτια που θα μπορούν να κινηθούν οι επισκέπτες.
Όσον αφορά στην επόμενη συνάντηση που προγραμματίζεται για τον Ιούνιο και το τί θα συζητηθεί εκεί, ο δήμαρχος τόνισε: «Θα δούμε, από όλα αυτά που συζητήσαμε τότε ότι πρέπει να γίνουν, τί έχει υλοποιηθεί και τί δεν έχει», και
Keywords
Τυχαία Θέματα