ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ ή ΠΑΡΑΧΑΡΑΚΤΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Ο ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Σε σημερινή συνέντευξή του, ο λαλίστατος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, υπεύθυνος των εξωτερικών υποθέσεων του Πατριαρχείου Ρωσίας, συλλαμβάνεται - για μια ακόμη φορά - να λέγει πολλά ανακριβή πράγματα για την πίστη μας και να.....
διαστρέφει την Εκκλησιαστική Ιστορία στην προσπάθειά του να κρατήσει στα χέρια του Πατριαρχείου Ρωσίας την πρωτοβουλία των κινήσεων για τις αποφάσεις της μέλλουσας να συνέλθει Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΑΞΕΩΣ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Δεν θέλει να δημιουργηθούν πρώτης και δευτέρας τάξεως Ορθόδοξες Εκκλησίες, ισχυρίζεται ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.

Και έχει δίκαιο ασφαλώς να υποστηρίζει αυτή τη θέση.

Με την εξής διαφορά. Ο πρώτος διδάξας προς την κακή κατεύθυνση είναι το Πατριαρχείο Ρωσίας το οποίο εντελώς αυθαίρετα ιδρύει παντού δικαιοδοσίες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου και χορηγεί αυθαίρετα καθεστώτα αυτονομίας και αυτοκεφαλίας, σε Ορθόδοξες Εκκλησίες, στις οποίες δεν έχει καμία απολύτως δικαιοδοσία, όπως έκανε λ.χ. με την OCA (παλαιότερα “Metropolia”) στις ΗΠΑ, με την Εκκλησία της Κίνας, κτλ.

Αφού λοιπόν το Πατριαρχείο Ρωσίας συμπεριφέρεται, όχι απλά ως πρώτης κατηγορίας Εκκλησία, αλλά ως ένα δεύτερο Βατικανό, καλά κάνει να μη μιλά στο σπίτι του κρεμασμένου για σχοινί και σαπούνι.

Η ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΕ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Είτε δεν έχει καλές σχέσεις με την Εκκλησιαστική Ιστορία ο Σεβασμιότατος είτε προσπαθεί συνειδητά να τη διαστρέψει.

Αναφέρθηκε στην ανακήρυξη της Ρωσικής Εκκλησίας σε Πατριαρχείο και στην κατάταξή της στην πέμπτη θέση των διπτύχων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, με την απόφαση της εν Κωνσταντινουπόλει συνόδου του 1593.

Δεν πιστεύουμε να πρεσβεύει ο Σεβασμιότατος ότι η σύνοδος αυτή ενήργησε θεοπνεύστως. Ως γνωστόν κρατούσε κυριολεκτικά όμηρο για δυο χρόνια στη Ρωσία τον Πατριάρχη Ιερεμία Β΄(τον επικληθέντα “Τρανόν”) ο Τσάρος της Ρωσίας Θεόδωρος για να τον εξαναγκάσει να ανακηρύξει με χρυσόβουλο την Εκκλησία της Ρωσίας σε Πατριαρχείο.!!!

ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΙΠΤΥΧΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Αναφέρεται επίσης στην αλλαγή των διπτύχων βάσει της αρχαιότητος και όχι των αποφάσεων των Οικουμενικών Συνόδων ο Σεβασμιότατος κ. Ιλαρίωνας.

Ολως παραδόξως και πάλιν δεν αναφέρει ότι, όχι μόνον η Κύπρος και η Αντιόχεια δέχτηκαν το Αποστολικό κήρυγμα, αλλά και η Μικρασία (και επομένως ότι είναι σήμερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο) και η Ελλάδα (επομένως ότι σήμερα είναι η Εκκλησία της Ελλάδος).

Και ας μην αντιταχθεί ότι το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως και η Εκκλησία της Ελλάδος, δεν υπήρχαν την εποχή που πήγαν οι Απόστολοι να κηρύξουν το Ευαγγέλιο. Μήπως υπήρχε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ή το Πατριαρχείο Αντιοχείας ή η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου;

Παραλείπει δε να αναφέρει ο Αγιος Βολοκολάμσκ ότι το Πατριαρχείο Γεωργίας είναι κατά πολύ αρχαιότερο όλων των Σλαβικ
Keywords
Τυχαία Θέματα