To «Σχέδιο Κόμπρα» της Γερμανίας και η Ελληνική Υπόθεση

Του Νίκου Κοτζιά

Όταν η Γερμανία ενοποιήθηκε, λίγοι στη χώρα μας παρακολούθησαν με προσοχή τον τρόπο με τον οποίο κατάπιε το Δυτικογερμανικό κράτος την οικονομία και τις επιχειρήσεις της ανατολικής Γερμανίας. Η αύξηση του ρόλου της Γερμανίας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, σε εποχή μάλιστα κρίσης, συγκέντρωσαν το τελευταίο διάστημα περισσότερο την προσοχή μας. Η αποκάλυψη του «σχεδίου Κόμπρα» από......
γερμανικά έντυπα και επιστημονικές μελέτες τα τελευταία χρόνια έθεσαν υπό διαφορετικό
φως τις πολιτικές που προωθεί η Γερμανία στην Ελλάδα. Όπως διατύπωσα σε πρόσφατη ομιλία μου, οι γερμανικές επιλογές για την Ελλάδα, δεν είναι ούτε αυθόρμητες, ούτε ασυντόνιστες. Σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό θυμίζουν το σχέδιο Κόμπρα που εφάρμοσε η (τότε Δυτική) Γερμανία κατά την ενοποίησή της. Αξίζει, λοιπόν, τον κόπο να μελετήσει κανείς προσεκτικά το σχέδιο Κόμπρα όπως εφαρμόστηκε πριν είκοσι χρόνια και να το συγκρίνει με πολλά από αυτά που γίνονται σήμερα στην Ελλάδα.Η Γερμανία πριν το 1989 δεν διέθετε τυπικά Σύνταγμα. Βέβαια, στην πραγματικότητα, το κείμενο που ονόμαζε ως «δεσμευτικό νόμο» ήταν και είναι το Σύνταγμά της. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του όταν η Γερμανία θα ενοποιείτο θα έφτιαχνε και το (νέο) Σύνταγμα. Στην πραγματικότητα, τελικά, δεν υπήρξε ενοποίηση της Γερμανίας, αλλά προσχώρηση του ανατολικού τμήμα της στην δυτική Γερμανία που ουσιαστικά θεωρήθηκε ότι ήδη εκπροσωπούσε το Ολο. Όλα αυτά δεν μας αφορούν άμεσα, αλλά αποκτούν σημασία από τη σκοπιά της κατανόησης του σχεδίου Κόμπρα που απέβλεπε στην «τακτοποίηση» της οικονομίας της ανατολικής Γερμανίας που βρισκόταν σε πλήρη αποδιοργάνωση.
Τα βασικά στοιχεία του Κόμπρα και η καταγραφή τους στην ελληνική κρίση
Πολιτικά το σχέδιο Κόμπρα θυμίζει σε πολλά τον τρόπο που λειτούργησε το πρώτο μνημόνιο και η τρόικα στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα:
1.Το σχέδιο αυτό δεν εκπονήθηκε υπό κανονικές συνθήκες και μέσα από έναν διαφανή δρόμο. Το εκπόνησε μια εσωτερική επιτροπή του υπουργείου οικονομικών με απευθείας εντολή του τότε Καγκελάριου Κολ. Επικεφαλής ήταν δύο διευθυντές του υπουργείου, Ο Κέσλερ (και κατόπιν γγ του υπουργείου οικονομικών) και ο Σαροζίν. Ο πρώτος έγινε μετά την υλοποίηση του σχεδίου Κόμπρα πρόεδρος του ΔΝΤ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΔΝΤ πραγματοποιήθηκε το μεγάλο έγκλημα σε βάρος της Αργεντινής. Στη συνέχεια, έγινε πρόεδρος της Γερμανίας. Από τη θέση του αυτή σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus δήλωσε ότι το πρόγραμμα που επιβαλλόταν στην Ελλάδα είναι παραπάνω από αυστηρό και θα οδηγούσε σε αποτυχία!. Ο δεύτερος έγινε μέλος στο ΔΣ της Bundesbank και το βιβλίο του για τους μετανάστες στη Γερμανία, αποτέλεσε το μπεστ σέλλερ του 2010.
2.Η ομάδα αυτή εργάστηκε χωρίς να το γνωρίζει το υπουργικό συμβούλιο της Δυτικής Γερμανίας και χωρίς να ενημερωθεί ποτέ η τότε ακόμα υπάρχουσα μεταβατική κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας. Η μεθοδευμένη αυτή «κλειστότητα» εφαρμόστηκε σε μεγάλο βαθμό και στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε, πλέον, ότι και στη χώρα μας, εφαρμόστηκαν πολιτι
Keywords
Τυχαία Θέματα