To μέλλον του χρέους ή αλλιώς ... ήταν κάποτε η αλήθεια !!!!

Η εισροή κεφαλαίων στην χώρα πλέον γίνεται επιτακτική όσο και αναγκαία συνθήκη, καθώς τα επιπλέον μέτρα φτωχοποίησης του Ελληνικού λαού αποτελούν τραγική επιλογή

Λάζαρος Ελευθεριάδης

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ή ΑΕΠ) (αγγλ. Gross Domestic Product - GDP) είναι το σύνολο όλων των προϊόντων και αγαθών που παράγει μια οικονομία, εκπεφρασμένο σε....
χρηματικές μονάδες.
Με άλλα λόγια είναι η συνολική αξία όλων των τελικών αγαθών (υλικών και υπηρεσιών) που παράχθηκαν εντός μιας χώρας σε διάστημα ενός έτους, ακόμα και αν μέρος αυτού παράχθηκε από παραγωγικές μονάδες που
ανήκουν σε κατοίκους του εξωτερικού.

Ήμουν επιφυλακτικός, ότι η λύση για το Ελληνικό πρόβλημα του χρέους, ήταν η απόφαση αυτής της συνόδου κορυφής, της Ευρωπαικής Ενωσης στίς 27/10/2011, εξ’αιτίας τών “ήξεις-αφίξεις” ανακοινωθέντων αποτελεσμάτων απο τόν τύπο, αλλά και από την κυβέρνηση (δηλώσεις Βενιζέλου).

Εξέφρασα τίς επιφυλάξεις μου σε δύο προηγούμενα άρθρα μου, όμως κάτι προφανώς μου διέφευγε, για την ήδη “συμφωνημένη” επερχόμενη συμφωνία χρηματοδότησης του Ελληνικού δημοσίου (100 δισ Ευρώ, πλέον 30 δισ ευρώ για τίς τράπεζες) και του κουρέματος (haircut) κατά 50% τής ονομαστικής αξίας τών ομολόγων του Ελληνικού δημοσίου τα οποία κατέχουν ξένες και ντόπιες Τράπεζες, ούτως ώστε να αποβεί βιώσιμο και διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος.

”Αυτός ήταν ο ... καημός τους άραγε;”
Ομως η πραγματικότητα και η στοιχειοθέτηση κάποιων ενδείξεων και στοιχείων με οδηγεί (παρ’ότι το απεύχομαι) σε συμπεράσματα, τα οποία αντικρύζοντάς τα, ανατριχιάζω, και εξηγούμαι.
Το Δεκέβριο του έτους 2009 το χρέος μας ήταν 127.1% του ΑΕΠ και το έλλειμμα 15.4% του ΑΕΠ, με στοιχεία της EUROSTAT.

Η συμφωνία της 27/10/2011 στην Σύνοδο Κορυφής, στοχεύει και υπόσχεται, το 2021 το χρέος να είναι 120% του ΑΕΠ, αρχίζοντας με πλεονασματικό προυπολογισμό απο το έτος 2012 (δηλ. από του χρόνου), σύμφωνα με τίς δηλώσεις της κυβέρνησης και του Κου Βενιζέλου.
Με το κούρεμα κατά 50% του τμήματος του χρέους, το υφιστάμενο συνολικό χρέος της χώρας διαμορφώνεται περίπου, σε 250 δις ευρώ + 100 δίς ευρώ επιπλέον χρηματοδότηση με την συμφωνία της 27/10/2011.

Σύνολον 350 δίς περίπου.
Διαμορφώνεται σήμερα το χρέος στο 140% του ΑΕΠ περίπου.
Πράγμα που σημαίνει σε απλά Ελληνικά, ότι απο το έτος 2012 μέχρι το έτος 2021, θα πρέπει να μειώσουμε περίπου κατά 20% του ΑΕΠ, το χρέος της χώρας, με σημερινές τιμές ΑΕΠ και χρέους.
Με σημερινά δεδομένα, αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να αυξήσουμε το ΑΕΠ της χώρας κατά 20% ή 50 Δις Ευρώ μέσα στα επόμενα 9 χρόνια.
Δηλαδή σε 9 (εννέα) χρόνια θα πρέπει να βάλουμε στην άκρη εκτός τών εξόδων-δαπανών που απαιτούνται για την επιβίωση της χώρας, περίπου 50 δισ ευρώ σε 9 χρόνια, ή 5.55 δίς ευρώ κάθε χρόνο.
Τό ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 2.1% από το 2009 έως σήμερα και τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν καθοδική πορεία (συνεχώς αυξανόμενη ύφεση-ανεργία) της οικονομίας
Keywords
Τυχαία Θέματα