RBC Capital: Η Ελλάδα πάει για μεγαλύτερο haircut – Τα νούμερα δεν βγαίνουν και με 100% απομείωση η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει

Σοβαρές πιθανότητες πλέον διαβλέπουν οι αναλυτές της RBC Capital Markets για την αποτυχία και του δεύτερου haircut στα ελληνικά ομόλογα για να τεθεί το χρέος της χώρας σε βιώσιμη τροχιά, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υποβληθούν σε ακόμη μεγαλύτερο «κούρεμα».
Το ελληνικο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται με πάρα πολύ γοργούς ρυθμούς, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί το 2013 στο 186%,
μη συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων που....
απαιτούνται για το PSΙ, της τάξης των 30 δισ. ευρώ. Το χρέος αναμένεται να βρεθεί κάτω του 180% το 2015 το νωρίτερο και μέχρι το 2030 δεν πρόκειται να πέσει κάτω του 130%, και όλα αυτά στην καλύτερη περίπτωση.
Υπό αυτές τις συνθήκες, και αν λάβουμε υπόψιν και τη ρευστή πολιτική κατάσταση, μπορεί το νέο PSI να βάζει ένα λιθαράκι στη διαχείριση του ελληνικού χρέους, ωστόσο δεν αρκεί να βάλει το ελληνικό χρέος σε μία βιώσιμη τροχιά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της RBC, το ελληνικό χρέος μετά την ολοκλήρωση του παλιού PSI, στα τέλη του 2011 θα διαμορφώνεται στα 411 δισ. ευρώ. Με 50% haircut, και χωρίς τις εγγυήσεις, το χρέος της Ελλάδας στα τέλη του 2012, θα αγγίξει τα 362 δισ. ευρώ, κατά 12% χαμηλότερα δηλαδή.
Παράλληλα, ακόμη και αυτές οι εκτιμήσεις θα μπορούσαν να καταρρεύσουν αφού δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της συμφωνίας της 26 Οκτωβρίου. Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για το αν το haircut θα αφορά την Καθαρή Παρούσα Αξία ή απλά την ονομαστική αξία, ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με όσους δεν συμφωνήσουν να συμμετέχουν. Σύμφωνα με την RBC δεν πρόκειται να αποφύγουμε και άλλα haircuts, ενώ με την συμμετοχή στο 80%, ούτε και εάν υπάρξει πλήρης διαγραφή της τρέχουσας καθαρής αξίας, 100% haircut δηλαδή, δεν θα μπορέσει το ελληνικό χρέος να βρεθεί κοντά στο 100% του ΑΕΠ στα τέλη του 2015.

www.bankingnews.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα