Τί ξέρει ο Βενιζέλος για το μέλλον του ευρώ;

«Η Ελλάδα κλήθηκε να απαντήσει σε δύσκολα διλήμματα τα οποία τέθηκαν με βίαιο τρόπο», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση - συζήτηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας με θέμα: «Από την κρίση στην οικονομική και κοινωνική
ανάπτυξη».
Το βασικό δίλημμα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών είναι «αν θα παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ με μεγάλο κόστος, με ρυθμό ύφεσης που δεν συνηθίζεται σε ειρηνικές περιόδους και....
δραματική αύξηση της ανεργίας».
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε, ότι «η έξοδος από το ευρώ σημαίνει πτώχευση, δραστική μείωση περιουσιών και εισοδημάτων, καθώς και συνέπειες για το κοινωνικό, το οικονομικό και ενδεχομένως για το πολιτειακό σύστημα».
Εκτίμησε πάντως, ότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία για το PSI», κάτι που όπως είπε, είναι εφικτό «εάν οι εταίροι μας σεβαστούν τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου».
«Οι πολίτες αναρωτιούνται αν οι θυσίες αυτές αξίζουν το κόπο αφού δεν γνωρίζουμε αν η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει το κοινό νόμισμα και να δώσουν ουσιαστική απάντηση στις αγορές οι οποίες επιτίθενται όπου διαπιστώνουν θεσμικό κενό» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και υποστήριξε, ότι το θεσμικό και πολιτικό έλλειμμα το οποίο υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη είναι πιο επικίνδυνο από το οικονομικό.
Ο κ. Βενιζέλος, σημείωσε ότι με την κρίση «έχει διαρραγεί ο εθνικός ιστός, αφού κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν και για τίποτα» και έκανε λόγο «για βαθιά κρίση πολιτικής νομιμοποίησης, κρίση εθνικής αυτοπεποίθησης και εθνικής ταυτότητας».
Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, είπε ότι «είναι το αποτέλεσμα επιπόλαιας και ρηχής αντιμετώπισης κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών» και πρόσθεσε ότι «τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά αν από την αρχή της κρίσης υπήρχε πολιτική συναίνεσης και αν το ζήτημα της μείωσης του χρέους είχε ωριμάσει νωρίτερα στους εταίρους μας».
«Θα μπορούσε να υπάρξει άλλη διαδρομή αν η κοινωνία των πολιτών ήταν ανοιχτή στο θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών, ή αν η χώρα διέθετε ένα διαφορετικό φορολογικό σύστημα» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών και ανέφερε τέσσερα αναγκαία βήματα προκειμένου, όπως είπε, να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, αλλά και με τις αγορές.
Κατ' αρχή, τόνισε, είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί ένα εθνικό πρόγραμμα επιστροφής των καταθέσεων και σημείωσε ότι η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος και οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί από το κράτος και την ΕΚΤ είναι στοιχεία ισχυρά για να επανέλθει η εμπιστοσύνη. Το δεύτερο, συνέχισε, είναι να μείνουμε στην Ελλάδα, ενώ τα υπόλοιπα δύο είναι να πειστεί η μεσαία τάξη «ότι υπάρχει και θα υπάρχει», αλλά και ο πολίτης που αντιμετωπίζει προβλήματα «ότι δεν θα μείνει μοναδικό και περιθωριοποιημένο θύμα της κρίσης».

http://dailynews24.gr/
Keywords
Τυχαία Θέματα