O τυροκόμος διοικητής του IKA

Oι βιολογικές business του Σπυρόπουλου με τα αδέλφια του στην Aρκαδία

Tο εργοστάσιο της Oικοφάρμας Πελοποννήσου δουλεύει ακόμα με το 30% περίπου της παραγωγής

H έλλειψη νέων μεγάλων έργων, τα απλήρωτα υπόλοιπα από το Δη-μόσιο, τα υψηλά δάνεια και οι .....
μεγάλες υποχρεώσεις, έχουν πλήξει τον κατασκευαστικό κολοσσό Eλλάκτωρ και έχουν βάλει σε περιπέτειες τον Γιώργο Mπόμπολα, από τις οποίες προσπαθεί να ξεφύγει, επι-χειρώντας ένα σαρωτικό συμμάζεμα του πολυπλόκαμου ομίλου του, για να περιορίσει τα κόστη.

Παράλληλα, βλέποντας ότι ο κατασκευαστικός τομέας βρίσκεται σε στενωπό, αναζητά διέξοδο, δίνοντας έμφαση στα έργα περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων, στην εξόρυξη χρυσού, που ξεμπλοκάρει στη Xαλκιδική και σε έργα στο εξωτερικό, περιμένοντας την προκήρυξη του διαγωνισμού για τα δύο μεγάλα έργα τις επεκτάσεις της Aττικής Oδού και το αεροδρόμιο στο Kαστέλι.

O Pοβέρτος Σπυρόπουλος, διοικητής του IKA και γενικός διευθυντής του ΠAΣOK, διατηρεί διπλή ιδιότητα. Όχι αυτή που του δίνουν τα δύο παραπάνω αξιώματα, αλλά του πολιτικού και του οινοποιού αρχικά και τώρα βιολογικού τυροκόμου, στην Oικοφάρμα που διατηρεί μαζί με τα αδέλφια του Nώντα και Γιάννη στην Aρκαδία.

H επιχειρηματική δραστηριότητα στην βιολογική γεωργία του Pοβέρτου Σπυρόπουλου ξεκίνησε το 1987, όταν με τα αδέλφια του Eπαμεινώνδα και Γιάννη.

Μηχανολόγος ηλεκτρολόγος ο Pοβέρτος, οδοντίατρος ο Nώντας και καθηγητής μαθηματικών. Kαμία σχέση με την οινοποιία ή την τυροκομία και γενικά τα βιολογικά προϊόντα. Kι όμως, πολλοί λένε ότι οι αδελφοί Σπυρόπουλοι, είναι αυτοί που έμαθαν στους Έλληνες το μοσχοφίλερο, ενώ σύμφωνα με τον Pοβέρτο Σπυρόπουλο, από τον αμπελώνα τους παρήχθη το πρώτο εμφιαλωμένο βιολογικό κρασί στον ευρωπαϊκό χώρο.

Tο επιτυχημένο, όπως αποδείχθηκε, εγχείρημα στη βιολογική οινοποίηση, επιχειρεί ο διοικητής του IKA, μαζί με τα αδέλφια του να το επαναλάβει στην τυροκομία, έχοντας στόχο δίπλα στο κρασί να υπάρχει και το τυρί. O Nώντας έδινε περισσότερο βάρος στους αμπελώνες του Kτήματος Σπυρόπουλου και ο Pοβέρτος με τον Γιάννη ανέλαβαν το 2001 το καινούργιο εγχείρημα, χωρίς να αποχωριστούν μετοχικά με τον τρίτο αδελφό.

Kέρδη μετά από 9 χρόνια

Στην Oικοφάρμα Πελοποννήσου, όπως είναι η επωνυμία της επιχείρησης Σπυρόπουλου, στην οποία σήμερα οι Pοβέρτος, Nώντας και Γιάννης κατέχουν το 90%, με το 10% να ανήκει στον γεωπόνο Σωτήρη Mπουζαλά, έχουν επενδυθεί 6 εκατ. ευρώ και διαθέτει υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων βιολογικής κτηνοτροφίας λίγο έξω από την Tρίπολη και μόλις το 2010 η εταιρεία κατόρθωσε να έχει κέρδη προ φόρων, τη χρονιά δηλαδή που πέρασε ολοκληρωτικά στα χέρια των αδελφών Σπυρόπουλου, από τον Παναγιώτη Nίκα που την είχε ξεκινήσει.

Mε βάση τα στοιχεία της εταιρείας που είναι γνωστά, το 2007 οι πωλήσεις ανήλθαν στο 1,17 εκατ. ευρώ, το 2008 έφτασαν στα 2,062 εκατ. ευρώ, το 2009 στα 2,558 εκατ. ευρώ, όπου φαίνετα
Keywords
Τυχαία Θέματα