"Kοινή οικονομική διακυβέρνηση", προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Τη λύση των δυο κρατών, με «το Ισραήλ σε ασφαλή σύνορα δίπλα σε μια ανεξάρτητη και δημοκρατική Παλαιστίνη» ανέδειξε ως διέξοδο για το Μεσανατολικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά την διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε νωρίτερα απόψε προς τιμήν του, ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σίμον Πέρες.
Ο κ. Παπούλιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και στην Παλαιστινιακη Αρχή, αναφέρθηκε ακόμη στη.....
δυνατότητα επεξεργασίας και υλοποίησης συνολικής
στρατηγικής στο νέο γεωοικονομικό και γεωοπολιτικό πλαίσιο που δημιουργείται στην ευρύτερη περιοχή, μετά τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και με την προοπτική μεταφοράς του κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Επανέλαβε την ανάγκη να βρεθεί μια βιώσιμη, λειτουργική και ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό και κάλεσε την Άγκυρα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία, όπως τόνισε, «ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συναποφασίζει για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ακόμη εκτενή αναφορά στο εβραϊκό Ολοκαύτωμα από τους Ναζί, ενώ θυμήθηκε την προσωπική του εμπειρία, από το χωριό του, την Πωγωνιανή στην Ήπειρο, όπου εξολοθρεύθηκαν δέκα οικογένειες εβραίων, μεταξύ των οποίων και, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο παιδικός μου έρωτας από το Δημοτικό». Σημείωσε ωστόσο την αυτοθυσία των Χριστιανών Ελλήνων οι οποίοι διακινδύνευσαν εκείνη την εποχή τη ζωή τους, προκειμένου να προστατεύσουν τους Εβραίους συμπολίτες τους.

Αναφερόμενος στη σημερινή οικονομική κρίση, ο κ. Παπούλιας ανέδειξε ως επιτακτική την ανάγκη για «κοινή οικονομική διακυβέρνηση και γενναία βήματα προς την πολιτική ενοποίηση» στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, καθώς, όπως είπε, αντιμετωπίζουμε μια συστημική κρίση του ευρώ και «χωρίς διαδικασίες και μέτρα ουσιαστικής οικονομικής σύγκλισης, η Νομισματική Ένωση αναπόφευκτα θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο».

Συνάντηση με Σ. Πέρες

Τις ευχαριστίες του για την απόφαση της Ελλάδας να «εκπληρώσει τις οδηγίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ώστε να μην επιτραπεί σε άτομα που επιθυμούν να παρεκτραπούν, να έρθουν χωρίς έλεγχο και χωρίς επίβλεψη» εξέφρασε νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και στην Παλαιστινιακη Αρχή.

Ο κ. Πέρες υπογράμμισε την «σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στο στρατόπεδο που μάχεται κατά της τρομοκρατίας και υπέρ της ειρήνης», σημείωσε ότι «το παρόν καθεστώς στην Γάζα είναι καθεστώς που υποστηρίζει την τρομοκρατία, κάνει λαθρεμπόριο όπλων από το Ιράν και δεν επιθυμεί την ειρήνη» και πρόσθεσε: «Είδα ότι στα πλοία του στολίσκου είχαν επιγραφές «Ελευθερώστε την Γάζα». Αν η Γάζα επιθυμεί να ελευθερωθεί, οι επιγραφές έπρεπε να γράφουν «Ελευθερώστε την Γάζα από την τρομοκρατία». Αν η Γάζα ελευθερωθεί από την τρομο
Keywords
Τυχαία Θέματα