Ξένες τράπεζες πείθουν Έλληνες να «διώξουν» τις καταθέσεις!

Μία άνευ προηγουμένου φυγή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες παρουσιάζεται στην αγγλική εφημερίδα «thegurardian», η οποία έρχεται να φέρει προβλήματα στην ήδη επιδεινωμένη λόγω οικονομικής κρίσης, ελληνική οικονομία.

Στο άρθρο γίνεται μία αναφορά στο φαινόμενο αυτό που οι ελληνικές τράπεζες θεωρούν ως ένα από τασημαντικότερα που πρέπει να αντιμετωπίσουν, καθώς, δημιουργεί προβλήματα στην ρευστότητα της αγοράς. Επίσης σημειώνεται
πως μπορεί οι Έλληνες φοβούμενοι οικονομικό κραχ, να καταφεύγουν σε τέτοιες λύσεις, αλλά αποκαλύπτεται πως και οι ξένες τράπεζες που έχουν παραρτήματα στην Ελλάδα παρακινούν τους Έλληνες να διώξουν τα χρήματά τους από την χώρα μας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που απελευθερώνονται από την Τράπεζα της Ελλάδος...
, αποκαλύπτεται ότι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, μόνον οι επενδυτές «έβγαλαν» από τις εγχώριες τράπεζες, περίπου 12δισ. Ευρώ, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας των ημερών εκείνων.

Οι καταθέτες μπροστά το ενδεχόμενο οικονομικής κατάρρευσης, έφθασαν τις εκροές κεφαλαίων στο ποσοστό ρεκόρ του 25% των καταθέσεων, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2009. Τότε το σύνολο των καταθέσεων επιχειρήσεων αλλά και νοικοκυριών έφθανε στο ποσό των 237δισ. Ευρώ.

Στο άρθρο υπαρχει δήλωση του Θεόδωρου Πελαγίδη, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ο οποίος δήλωσε πως αυτό που βιώνουμε είναι μία από τις επιπτώσεις της κρίσης. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «Αυτό είναι μέρος του σπιράλ θανάτου της ύφεσης, ως αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας. Οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η μόλυνση έχει έρθει στις τράπεζες και φοβούνται πως θα χάσουν τις καταθέσεις τους. Κατά μέσο όρο γύρω στα 4-5 δισ. Ευρώ των κεφαλαίων, φεύγει από το τραπεζικό σύστημα κάθε μήνα».

Το ελληνικό έθνος έχει προβεί και κατά το παρελθόν σε τέτοιες κινήσεις, και πιο συγκεκριμένα όχι μόνο μεγαλοκαταθέτες, αλλά και απλοί πολίτες, είχαν μεταφέρει τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού, όπως αυτών της Κύπρου, αλλά και του Λονδίνου.

Ξένες τράπεζες με υποκαταστήματα στην Αθήνα, λέγεται πως διευκόλυναν τέτοιες μεταφορές χρημάτων. Πιο συγκεκριμένα, ενθάρρυναν τους πολίτες να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Η Gurdian, αναφέρει πως ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος UBS, και η Credit Suisse, απλοποίησαν τις διαδικασίες προκειμένου οι Έλληνες να ανοίγουν λογαριασμούς σε Γενεύη αλλά και Ζυρίχη.

Στο άρθρο φιλοξενείται και δημοσίευση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», στην οποία αναφέρεται, πως περίπου 500.000 Έλληνες έχουν ήδη προχωρήσει σε μεταφορές των καταθέσεών τους προς το εξωτερικό, δημιουργώντας το ρεκόρ των 1,2 εκατομμυρίων τέτοιων μεταφορών μέσα σε μόλις 18 μήνες.

Εκτιμάται ότι 40 δισεκατομμύρια ευρώ, που ανέρχονται στο 17% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας, έχουν αποσυρθεί από το τραπεζικό σύστημα κατά το προηγούμενο έτος.

Στο άρθρο επίσης φιλοξενείται και παλαιότερη δήλωση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, ο οποίος
Keywords
Τυχαία Θέματα